Vijesti
Dević osuđen na 10 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti Sud Bosne i Hercegovine danas je prvostepenom presudom oglasio krivim Boška Devića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osudio ga na deset godina zatvora.
# Fena

Optuženi Boško Dević oglašen je krivim za sudjelovanje u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Ključ, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio tog napada.

Dević se tereti da je kao pripadnik VRS-a izvršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti ubistvima, tako što je zajedno sa K.M., A.Z. i R.O, naoružani vatrenim oružjem, 11.08.1992. godine u večernjim satima, u mjestu Gornji Kamičak, općina Ključ izveli iz kuća četiri civile bošnjačke nacionalnosti, koje su lišili života nanošenjem tjelesnih povreda i pucanjem iz vatrenog oružja.

Kako se dalje navodi, tijela žrtava nađena su sa vidnim povredama u ranim jutarnjim satima 12.08.1992. godine i odvezena na mjesno groblje u mjestu Donji Kamičak gdje su sva četvorica ukopana.

Na osnovu odredbe ZKP-a BiH, oštećeni u ovom predmetu se sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućuju na parnicu, saopćeno je iz Suda BiH.

Na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od 15 dana, a nakon što stranke i branioci prime pismeni otpravak presude.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.