2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Trump: Postoje dvije strane priče o turskoj kupovini raketnog sistema S-400

Postoje dvije strane priče oko turske kupovine ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400, rekao je američki predsjednik Donald Trump tokom bilateralnog sastanka s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom uoči samit NATO-a u Londonu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trump je ponovio da je krivica na administraciji njegovog prethodnika Baracka Obame, jer “nije dozvolila Turskoj” da kupi rakete Patriot koje koriste članice NATO-a, što je rezultiralo sporazumom Ankare i Moskve o kupovini sistema S-400.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je francuski predsjednik Macron kritikovao tursku kupovinu S-400.

- OGLAS -

Trump se nasmijao kada je Macron kazao da tehnički nije moguće da Turska integriše S-400 u NATO sistem. Trump je dodao da Sjedinjene Američke Države imaju “sjajne odnose s Turskom”.

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protivvazdušnog sistema Patriot, Turska je 2017. godine odlučila da od Rusije kupi sofisticirani odbrambeni sistem S-400.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike SAD-a, što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima.

Zvanični Washington tvrdio je da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35. Turska s druge strane tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA