-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Jad i bijeda antibosanskog elementa Carla Bildta (VIDEO)

Bivši i prvi visoki predstavnik u BiH Carl Bildt na svom Twitter profilu objavio je sliku Sarajeva s početka prošlog stoljeća, a na kojoj se nalazi grupa žena pokrivena tradicionalnom bosanskom nošnjom iz tog perioda uz komentar: “Postoji napredak u našem svijetu. Ovo je bilo Sarajevo prije jednog stoljeća”.

  
Carl Bildt ponovo svojim stavovima omalovažava ljude u Bosni i Hercegovini. Omalovažava historiju, kulturu i tradiciju BiH. Bildtov sporan twitt je naišao na mnoštvo žestokih reakcija. U brojnim odgovorima, tačnije, stotinama njih, osim psovki i uvreda na račun Bildta, izdvajaju se komentari korisnika Twittera koji su na kulturan način postavili šveđanina Bildta na njegovo mjesto. Mirnes Kovač, je napisao: “Zaista (postoji napredak), ovo je Švedska iz 1930-ih”, uz prigodne fotografije iz Bildtove domovine.
 
O tadašnjoj tradiciji iz 20 stoljeća, svjedoči i slika kralja i kraljice Austrougarske na pokopu kraljeva oca iz 1916. godine. Kraljica je pokrivena od glave do pete.  Je li i ona zaostala? 
 
 
 
Mnogo slika iz poljednjeg rata u BiH dobio je Bildt u komentarima svog twitta, aludirajući na antibosansko djelovanje Carla dok je bio mirovni posrednik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju i visoki predstavnik u BiH. Među slikama iz ratne prošlosti Carla Bildta izdvaja se slika njegove supruge sa vojnicima RS-a, te ona njegova sa Slobodanom Miloševićem.
 
  
 
  
Bilo je tačno 20 godina, 6. aprila 2012, od početka opsade Sarajeva. Crvene prazne stolice su simbolizirale ubijene velikosrpskom okupatorskom idejom. Negdje između tih stolica migoljio je bivši visoki predstavnik u BiH Carl Bildt. Kada ga je ugledala bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann, burno je reagovala. Nažalost, rijetko ko se sjeća onoga na šta ga su Hartman, ali i Ed Vulliamy tada podsjetili.
 
 

Među onima koji su komentirali Bildtov twitt jest i turski novinar Ibrahim Karatas, koji je napisao: “Sramotno je da koristite odijevanje kao kriterij za napredak. Pomislite malo o sebi. Ako nosite nešto drugačije, hoćete li izgubiti svoje kvalifikacije?” Mnogi su naveli da im uopće nije jasan tvit švedskog diplomate, da je Bildt napravio nepotrebnu objavu. U reakcijama na ovaj twitt ukazano je i na jačanje ekstremne desnice u Evropi, samim tim i u Švedskoj, te su se neki pitali je li riječ o islamofobiji. Jedna od najžeščih reakcija došla je iz Kanade. Otvoreno pismo Carlu Bildtu uputio je Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade u kojem ga podsjeća na njegovu ratnu prošlost.

- OGLAS -

”Gospodine Carl Bildt, Vaša kontinuirana antibosanska kampanja koja je počela još u vremenu kada je državi BiH bilo najteže, u vremenu agresije i genocida, u kojoj ste kao posebni izaslanik EU i UN, podržavali ratnog zločinca Slobodana Miloševića, je znak kontinuiteta koncepta srpske velikodržavne ideologije politike i prakse, koja ima anticivilizacijski, antidemokratski i neljudski karakter. Vi ste jedan od plačenih vođa te srpske velikodržavne ideologije, koja ima cilj stvaranje velike Srbije na račun podjele i uništenja države BiH i posebno bošnjačkog naroda. Kao što su se patriote u i van BiH uspjeli suprotstaviti veliksorpskom rušilačkom Levijatanu, tako će se i danas suprostaviti Vama i sličnim vama koji debelo zarađujete radeći protiv jedne evropske države čiji društveni modus je uzela EU za svoju zajedničku egzistenciju. Računajte na one koji se neće odreći svoje države, BiH, njene historije, kulture, tradicije, jezika, njenog suvereniteta, jedintvenog teritorijalnog integriteta, političkog subjektiviteta, državnosti i nezavisnosti. Vaša kontinuirana antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države BiH. Bosanski narodi i građani vas preziru”, napisao je Emir Ramić

Zbog čega je Bildt odlučio uzeti upravo primjer Sarajeva i muslimanske manjine u Evropi kao simbola zaostalosti koja je vladala na našem kontinentu, možda ne treba pretjerano da čudi kada se uzme u obzir da se radi o diplomati koji je odigrao veoma nečasnu ulogu otvoreno simpatišući zločinačke politike Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića, pa je tako između ostalog, svega nekoliko dana nakon genocida u Srebrenici, pio rakiju s Ratkom Mladićem u Dobanovcma. Carle, i bolje što si bivši.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA