6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS zamijenjen uređaj star 21 godinu

Nabavkom tog uređaja znatno je proširen spektar operativnih zahvata koji se rade na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju.

Po riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS doc. dr. Nermira Granova, nabavka te mašine predstavlja dio šest sigma projekata, koji se sprovode u KCUS.

“Osim osnovne funkcije koju će obavljati ovaj uređaj tokom operacija na srcu, povezivanjem i setiranjem sa postojećom opremom na našoj Klinici, po prvi put ćemo biti u mogućnosti pružiti kratkoročnu cirkulatornu potporu našim pacijentima. Uvođenjem kratkoročne mehaničke potpore srcu povećavamo dijapazon operacija koje se mogu izvesti na našoj Klinici. Tri ECMO-a, uveliko poboljšava kvalitet usluga koje pružamo, jer pojedina oboljenja koja su do sada bila inoperabilna ili na granici operabilnosti, sada se mogu izvesti sa većim stepenom uspješnosti” – izjavio je Granov.

- OGLAS -

Generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović kazala je da medicinsku opremu i aparate u toj ustanovi nabavljaju u skladu s prioritetima klinika, uz pridržavanje postojećeg Plana i programa nabavki.

“Zahvaljujući planskim nabavkama i kontinuiranim edukacijama ljekara i medicinskog osoblja, KCUS je značajno proširio listu zdravstvenih usluga u protekle tri godine. Smanjenjem broja izmještanja na liječenje izvan BiH olakšavamo pacijentima i njihovim porodicama, te ostvarujemo velike finansijske uštede. Takvim radom omogućavamo pravilno preusmjeravanje novca u cilju poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga, a u konačnici i jačanja bh. zdravstvenog sistema” – kazala je Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA