2 C
Sarajevo
27.04.2024

Assadov režim nastavlja kršiti dogovor iz Sočija: U novim napadima poginuo civil, tri ranjena

Pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i saveznika, uprkos dogovoru o zaštiti primirja, nastavljaju granatirati deeskalacijsku zonu Idlib. U sinoćnjim napadima poginuo je jedan civil, a tri su ranjena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pripadnici režima i saveznici sinoć su više od stotinu puta granatirali područja Kafr Hamrah i Rashidin, smješteni u zoni iz koje su pripadnici opozicije, u skladu s dogovorom iz Sočija, povukli teško naoružanje.

Front za nacionalno oslobođenje, jedna od grupa opozicije, bila je pozicionirana na napadnutom području, a njeni su pripadnici zauzvrat napali režimske jedinice u centru Halepa.

- OGLAS -

Čelnik Civilne zaštite u Halepu Amir al-Hajj izjavio je kako je u napadima koji su izvođeni do kasnih sati poginuo civil, a tri su ranjena.

Uprkos dogovoru iz Sočija koji su Turska i Rusija postigle 17. septembra, režimske snage povremeno granatiraju ruralna područja na periferiji Latakije, jugu Idliba, zapadu Halepa i sjeveru Hame.

Pripadnici opozicije, u skladu s dogovorom povukli su teško naoružanje s određenih područja.

U subotu će biti održan samit o Siriji kojem će pristustovati zvaničnici Njemačke, Francuske i Rusije, a domaćin je Istanbul.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA