Vijesti
Dobre vijesti za BiH: Varhelyi najavio kandidatski status za EU! On je naveo da time daju novi život proširenju, ali je istakao da je proširenje zahtjevan proces.
#

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi potvrdio je da bi Bosna i Hercegovina u narednih mjesec dana mogla dobiti kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju.

“Unutar Evropske komisije udvostručili smo napore da bismo stavili na sto prijedloge o proširenju. Ove godine smo već dali kandidatski status Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, a vjerujem da ćemo ove godine imati još jednu pozitivnu odluku o BiH”, izjavio je Varhelyi na konferenciji za novinare u Barseloni, gdje se održava Forum 43 zemlje Unije za Mediteran.

On je naveo da time daju novi život proširenju, ali je istakao da je proširenje zahtjevan proces, prenosi Hina.

“Sada će biti na zemljama kandidatima da prvo ispune svoje zadaće”, rekao je Varhelyi.

Posljednja zemlja koja je postala članica EU bila je Hrvatska 2013. godine. Prvi dio Foruma Unije za Mediteran, organizacije uspostavljene 2008, posvećen je pitanjima bezbjednosti isporuke hrane i energenata pod utjecajem sukoba u Ukrajini. Drugi dio bit će posvećen bezbjednosti i migracijama u susjedstvu EU.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.