17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Pence: Za odlazak Madura s vlasti ‘sve opcije su na stolu’

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u srijedu u Vijeću sigurnosti UN-a da je Trumpova administracija odlučna ukloniti predsjednika Nicolasa Madura s vlasti u Venecueli, po mogućnosti diplomatskim i ekonomskim pritiskom, ali “sve opcije su na stolu” – i Rusija i drugi trebaju da se drže po strani.

Ambasador Venecuele pri UN Samuel Moncada je na zasjedanju Vijeća sigurnosti upozorio da Trumpova administracija njegovoj zemlji donosi prijetnju ratom i da “priprema teren za invaziju”.

“Moramo zaustaviti ovaj rat Donalda Trumpa”, rekao je Moncada, prenosi AP.

- OGLAS -

Sjedinjene Države su  sazvale hitan sastanak duboko podijeljenog Vijeća sigurnosti UN kada je riječ o Venecueli, kako bi se raspravljalo o pogoršanoj humanitarnoj situaciji u toj zemlji.

Međutim, kao i na prethodnim sjednicama Vijeća o Venecueli, sastankom su dominirale američke težnje da svrgnu predsjednika Nicolasa Madura i da na njegovo mjesto postave predsjednika skupštine i lidera opozicije Juana Guaida.

Pence je zatražio od UN-a da priznaju Guaida, kao i da ambasadoru Moncadi oduzmu akreditive kao predstavniku, kako je rekao, nelegitimne Madurove vlade.

Gledajući u pravcu Moncade koji je sjedio za istim stolom u Vijeću sigurnosti UN-a, Pence je rekao: “Uz svo dužno poštovanje, gospodine ambasadore, ne bi trebalo da budete ovdje.Trebalo bi da se vratite u Venecuelu i prenesete Nicolasu Maduru da je njegovo vrijeme isteklo. Vrijeme mu je da ode”.

Pence je zatim napustio salu, tako da nije mogao da čuje obraćanje Moncada .

“Moj legitimitet zavisi od legitimiteta moje vlade, koju priznaju Ujedinjene nacije. Ne zavisi od izjava… potpredsjednika SAD”, kazao je ambasador Venecuele.

Sjedinjenim Državama  bit će potrebna podrška 193 članice Generalne skupštine UN-a kako bi dobile priznanje Guaida kao novog legitimnog predsjednika Venecuele, s obzirom da za sada samo 54 članice podržavaju Guaida kao privremenog predsjednika, navodi AP.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA