3 C
Sarajevo
17.04.2024

Poljoprivrednici traže 130 miliona KM u budžetu FBiH za 2019.

Prema članu 3. stav (2) ovog zakona, visina novčanih sredstava za poljoprivredu mora iznositi od 3 do 6 posto iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini, saopćilo je to udruženje.

– Prema našim računicama, izdvajanja za poljoprivredu u budžetu za 2019. godinu trebala bi, dakle, dostići 130 miliona KM. Jedino ovaj iznos garantuje opstanak i razvoj poljoprivrede u Federaciji BiH te daje mogućnost provođenja strukturnih reformi neophodnih za povećanje konkurentnosti bh. proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Veća ulaganja u poljoprivredu su prije svega investicija. Korist od njenog jačanja imali bi ne samo direktni korisnici novčanih podrški već i cjelokupna bh. privreda jer ovaj sektor ima potencijal da postane bitan izvor budžetskih prihoda – navodi se u saopćenju.

Kako naglašava Udruženje, poljoprivrednici su imali razumijevanje za dosadašnje nepoštivanje Zakona o novčanim podrškama, a to je zbog potrebe da Vlada Federacije prvenstveno sanira naslijeđena dugovanja.

- OGLAS -

Budući da su početkom ove godine spomenuta dugovanja sanirana, Vlada konačno treba da počne poštovati zakonske odredbe vezane za izdvajanja za poljoprivredu, navedeno je također u saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA