Vijesti
Dodik ipak popustio za Osmicu? Nikšić: Tegeltija predložio Mehmedagića za direktora OSA-e Iako Milorad Dodik redovno kritizira i omalovažava direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) danas je na sjednici Komisije za nadzor nad radom OSA-e, predložio Mehmedagića ponovo za direktora.
#

To je potvrdio Nermin Nikšić predsjednik Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Potvrdio je i da sjednica danas nije održana jer na dnevnom redu nije bilo imenovanje glavnog inspektora OSA-e.

Predstavnici HDZ-a iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH nisu prisustvovali sjednici i to su objasnili činjenicom da u proceduru nije poslan i prijedlog za imenovanje glavnog inspektora.

Nikšić kaže da su dobili zvaničan dopis predsjedavajućeg Vijeća ministra Zorana Tegeltije (SNSD) u kojem za direktora predlaže Osmana Mehmedagića, a za zamjenika direktora Ristu Zarića bez prijedloga za glavnog inspektora što je pozicija koja, prema nacionalnoj raspodjeli, pripada Hrvatima.

“To je bio razlog da oni ne učestvuju u radu Komisije. U Zakonu je precizirano da nakon imenovanja direktora i zamjenika direktora OSA-e u roku od mjesec dana treba biti imenovan glavni inspektor, ali članovi Komisije ne vide razlog zašto ne bi išao zajednički taj prijedlog posebno u situaciju kada u jedni drugim ne vjeruju. Mandat je istekao svima”, pojasnio je.

Na pitanje o diplomi Mehmedagića, Nikšić kaže da on neće o tome donositi sud nego ako Vijeće ministara smatra da je diploma validna postoje organi koji to trebaju proučavati i dati stav.

Podvukao je da Zakon jasno kaže da je osnov za razrješenje direktora ukoliko se protiv njih pokrene krivični postupak zbog zloupotrebe položaja, odavanja službene tajne i drugih djela. Upozorio je da postoji bojazan da se OSA isporuči SNSD-u.

“Priča se o tome da su protiv Osmana Mehmedagića podnesene krivične prijave i pokrenuti postupci. Ukoliko ga Vijeće ministara BiH imenuje na poziciju direktora i ukoliko dođe do potvrde krivične prijave i pokretanja postupka, hoće li Bakir Izetbegović isporučiti i OSA-u SNSD-u i Miloradu Dodik”, kaže Nikšić.

Kaže da su oni upozoravali i da su zbog toga optuživani da izazivaju paranoju.

“Kad smo govorili da je Bakir Izetbegović isporučio Dom naroda HDZ-u i SNSD-u, on je tada govorio da je svejedno jesu li tri ili četiri delegata, da bi nekidan rekao da oni nisu isporučili Dom naroda”, rekao je Nikšić.

Danas se trabalo razgovovarati i onome što se u medijima puno špekulisalo, kao što je zloupotreba OSA-e u političke svrhe, što u obračunu s političkim neistomišljenicima u okviru vladajućih stranaka, što u obračunu s opozicionim strankama.

“Bio sam i sam izložen lažnim optužbama. Volio bih da smo bili u prilici da pričamo o tome. Ne želim upadati u zamku da budem taj koji će jednu nezakonitost ispravljati drugom. Ja nisam taj koji će cijeniti validnost diplome Osmana Mehmedagića. Imaju organi koji trebaju to da ispitaju. Ako Vijeće ministara smatra da je diploma validna, onda je to ok. Moj stav se zna kada je riječ o tom imenovanju. Htio sam danas da upozorim. Upozorio sam na neformalnom sastanku”, istakao je Nikšić.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.