Vijesti
Dodik: "Ja ću Sattlera istući!" "Rekao sam mu da ću ga istući", kazao je Dodik.
#

Crvena linija za vladajuće u RS je pitanje imovine. O tome, kažu, nema pregovora. To je ponovljeno i na današnjem sastanku u Banjoj Luci koji je počeo u vedrom raspoloženju i uz jednu vrstu prijetnje šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. 

Sve se desilo tokom ćaskanja prije formalnog početka sastanka, u trenutku dok su snimatelji i fotoreporteri bilježili kadrove. Vidno raspoložen, Milorad Dodik u jednom trenutku se uozbiljio tvrdeći kako je pitanje imovine trenutno ključno i kako o tome ne može biti razgovora.

“Neću da pričam, halo. Nema razgovora o imovini. Imovina nije tema. Riješena Ustavom, riješena Dejtonom”, rekao je partnerima.

Na to se nadovezao Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS i lider US.

“Traže da ti postaneš prijedlog da se to riješi zakonom na nivou BiH, pa bi oni gore popuštali da je dio naš”, rekao je Stevandić, što je Dodika podsjetilo na stav ambasadora SAD-a.

“Pa vidiš šta kaže Murphy, mora se donijeti zakon u kome će odlučiti Parlamentarna skupština da RS da na raspolaganje. Molim?”, upitao je Dodik, a na opasku Stevandića da isto govori i šef EU delegacije Johann Sattler, Dodik je zaprijetio:

“Pa isto pričaju. Ja ću Sattlera istući, vidjet ćeš. Ja sam mu rekao da ću ga istući”, rekao je.

O ovoj prijetnji nije bilo riječi nakon sastanka, kada je Dodik ponovio da su koalicioni partneri usaglašeni da neće pregovarati o pitanju imovine.

“To je riješeno Ustavom. Ne želimo iznova da rješavamo pitanja riješena Dejtonskim sporazumom. Naše pitanje nije to, nego je naše pitanje kako vratiti ono što je RS uzeto Dejtonskim sporazumom. Vidimo jedinu mogućnost budućnosti Bosne i Hercegovine u tome da se vratimo izvornom slovu Dejtona”, rekao je lider SNSD.

Domaćin sastanka bio je Darko Banjac, lider NPS-a. On je također napomenuo da se kroz Narodnu skupštinu i Vladu imovina mora zaštititi, te da ona “ne može pripasti Bosni i Hercegovini”.

“Ukoliko vidimo da dio međunarodne zajednice kreće u tom pravcu, to znači da oni žele da izbace RS iz Bosne i Hercegovine. Mi nemamo ništa protiv; mi ćemo krenuti svojim putem”, rekao je Banjac.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, kazao je da nezvanično dobija signale da je međunarodna zajednica sve više svjesna da je problem oko imovine stvoren vještački i da je krivac OHR.

“Jer je to bilo već u samim odlukama OHR-a 2009. i 2010.riješeno. Jer je to po Dejtonskom sporazumu stvar se smatra prethodno riješenom”, rekao je poručujući kako oni koji su oko tog pitanja stvorili blato to blato treba i da riješe.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.