Vijesti
Dodik kaže da je ‘historijska greška’ formiranje Oružanih snaga BiH. SNSD je tad glasao ‘za’ i tako ukinuo VRS Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je Vojska RS “najčasniji i najsvjetliji obraz srpskog naroda”.
#

Dodik je istakao da Vojska RS “danas živi u srpskom narodu i spremna je, ako to zatreba, da ustanu u odbranu RS kako je to učinila u odbrambeno-otadžbinskom ratu”.

“Vojska RS danas živi u narodu kao mit i stvarnost. Mit jer je zbog njenog postojanja odbranjena sloboda RS, a stvarnost zato što je moguće ponovo brzo da se mobiliše u punom sastavu ako zatreba”, rekao je Dodik u banjalučkoj kasarni “Kozara”, gdje je prisustvovao obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske.

Pored hvalospijeva Dodik je kazao i da je najveća “ozbiljna historijska greška srpskih predstavnika ukidanje Vojske RS i formiranje Oružanih snaga BiH”.

“U ovom trenutku je dovoljno da kažemo da je to bila greška i da razmišljamo na način kako je popraviti”, istakao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je dodao kako će “greška biti ispravljena tako što će srpski pripadnici u Oružanim snagama BiH baštiniti tradiciju Vojske RS i srpskog naroda”.

 Dodik je rekao da je Vojska RS u proteklom ratu ostvarila sve svoje ciljeve jer se pokazala kao vojska koja brani vlastiti narod i teritoriju Republike Srpske, te da “ne stoje tvrdnje nekih da je bila osvajačka”.

No, vratimo se na “ozbiljnu historijsku grešku” o kojoj Dodik govori, a pod kojom podrazumjeva formiranje Oružanih snaga BiH.

Jedinstvene Oružane snage BiH su utemeljene 1. januara 2006. godine, nakon provedene reforme odbrambenog sistema i prenosa nadležnosti u oblasti odbrane sa entitetskih na državni nivo. Zakon o odbrani BiH i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH su usvojeni nekoliko mjeseci ranije u Parlamentarnoj skupštini BiH. I to uz podršku istaknutih kadrova SNSD-a.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tad je bio SNSD-ov Nikola Špirić. Upravo je Špirić digao ruku i glasao za formiranje Oružanih snaga BiH. Pored njega to su uradili i Dušanka Majkić i Milorad Živković.

No, tu nije kraj Dodikovih aktivnosti na jačanju Oružanih snaga BiH. Kao član Predsjedništva BiH Dodik je potpisao dokument za koji je nedavno potvrđeno da je ANP odnosno Godišnji nacionalni plan koji služi produbljivanju partnerstva sa NATO-om i samim tim jačenje državne vojske.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.