15 C
Sarajevo
26.04.2024

Prvi znak u svijetu koji upozorava na opasnost na šišmiša

Kod ulaza u pećinu Ponikva članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva postavili su prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini. Kako navode u saopćenju to je prvi takav znak na svijetu, shodno tome da već postoje znakovi za divljač općenito, divlje svinje, kengure…

Znak je postavljen uz odobrenje Direkcija za ceste Zeničko-dobojskog kantona.

“Znak je postavljen sa obje strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje. Ova pećina je jedna od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi saobraćajnica”,  stoji u saopćenju.

- OGLAS -

“Znak je postavljen zato što je već zabilježeno stradanje šišmiša usljed sudara sa automobilima. Budući da je prije nekog vremena postavljena javna rasvjeta (sa bespotrebno jakim osvjetljenjem – čitaj: svjetlosno zagađenje), vjerovatnoća novih slučajeva stradavanja je još veća”

Nadaju se da će saobraćajni znak skrenuti pažnju vozačima na moguće sudare sa šišmišima I na bespotrebnu veliku brzinu. Novi saobraćajni znak trebao bit postati turistička atrakcija Vareša.

“Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki potkovasti šišmiš (Rhinolophus ferrumequinum), mali potkovasti šišmiš (Rhinolophus hipposideros), veliki mišouhi šišmiš/mali mišouhi šišmiš (Myotis myotis/Myotis oxygnathus), veliki kasni šišmiš (Eptesicus serotinus), šrajbersijev šišmiš (Miniopterus schreibersii) te širokouhi šišmiš (Barbastella barbastellus) i alpski dugouhi šišmiš, (Plecotus macrobullaris). Ova dva posljedna šišmiša su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA