Vijesti
Dodik: Niko ne očekuje da se riješi svih 14 preporuka, za Balkan ide nekoliko milijardi eura (VIDEO) Član Predsjedništva Milorad Dodik pozdravio je u Briselu procjenu zvaničnika Evropske unije da će BiH, izvjesno, sljedeće godine dobiti kandidatski status.
#
Dodik je izrazio zadovoljstvo i najavom novog pristupa rješavanju migrantske krize, i preporukom BiH da pristupi zoni Malog Šengena.

"Ima pitanja koja su teška, ali u Briselu niko niti ne očekuje da ta pitanja budu riješena. Smatra se da u nekoj dinamičkoj priči budu tretirana. Tamo se nalaze neke stvari, kao što je eliminacija stranih sudija iz Ustavnog suda, odlazak OHR-a. U Evropi shvataju da su to teška pitanja i da se ide na neka lakša, kao što su javne nabavke, sukobi interesa, plan jasnih reformi pravosuđa", naglasio je za Dodik za RTRS.

Dodik naglašava da Evropa razumije kakva je situacija u BiH.

"Niko ne očekuje da se riješi svih 14 preporuka. NEke su vezane za promjenu Ustava, to će ići veoma teško, neke se neće ni dogoditi. Vidjet ćemo šta to sve znači", izjavio je Dodik.

EU će definisati plan za pomoć poslije pandemije virusa korona.

"U petak je sastanak putem video-linka. Osmišljen je plan koji je težak nekoliko milijardi evra za zapadni Balkan, a želja je da se svi glavni gradovi povežu auto-putevima. Predloženo je iz BiH 10 projekata, pet iz Federacije BiH, četiri iz Republike Srpske i jedan zajednički, a to je pruga Doboj-Tuzla-Zvornik, a o svemu tome odlučivat će evropski komesari. Tu idu autoputevi, željeznice, digitalni koridori, kao i pitanje ekologije. Naša ambicija je da svaki grad ima prečistače za rijeke da u njih ne ide kanalizacija", naveo je Dodik.

Stav Republike Srpske se ne mijenja po pitanju migranata.

"Nećemo dozvoliti da se migranti zadrži u RS-u", poručio je Milorad Dodik.

O čemu je još govorio član Predsjedništva BiH pogledajte u videoprilogu.
 
 
 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.