7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Matt Field u svom blogu: Građanima BiH potrebne su reforme, a ne agende

 

On podsjeća da je u prošlosedmičnom gostovanju u TV programu više puta naglasio da političari u Bosni i Hercegovini treba brzo da formiraju postizborne vlade i da rade na reformama.

– Ovo je početna tačka svega što treba da se desi u ovoj zemlji.  Reforme treba ponovo pokrenuti, a to podrazumjeva formiranje vlasti na svim nivoima što je prije moguće.  Političare čeka puno posla. Pratio sam brojne političke kampanje u ovom regionu i na drugim mjestima i ne pamtim da sam igdje vidio manje fokusa na poboljšanje života građana. Gdje su bili ti konkretni planovi koji će dovesti do prosperiteta, sigurnosti i sreće za glasače?  Ako se zagrebe ispod površine izjava „treba nam više radnih mjesta/bolje plate/pravda“, otkrije se tek mali broj ideja. Građani sada očekuju i pozivaju na djelovanje – riječu su ambasadora Fielda.

- OGLAS -

Njegovo je mišljenje da Bosna i Hercegovina ne može sebi priuštiti duge i haotiočne rasprave političara o formiranju vlasti. Field napominje da u zadnje dvije godine, zbog nedostatka političke volje, malo šta se ima za pokazati, a da Brisel i zemlje članice Evropske unije (EU) ocjenjuju djelovanje kandidata, a ne njihove riječi.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka su 2014. godine predvodili napore da se fokus reformi preusmjeri i ponovno aktivira kretanje ka Evropskoj uniji.

Sad je situacija drugačija, napominje ambasador i dodaje da su neke refome uspješno implementirane, a neke ne zbog nedostatka odlučnosti.  BiH je uradila dovoljno za ponovno pokretanje procesa priključenja Evropskoj uniji. Uskoro će EU objaviti svoje „Mišljenje“ koje ocjenjuje spremnost BiH da se kreće naprijed i koje će podvući prioritete, posebno na polju vladavine prave. 

– Danas nam ne treba nova reformska agenda. Ono što građanima treba je obnovljena i čvrsta predanost bh. političara za daljnje i detaljnije reforme. Na koje reforme se trebaju usmjeriti?  Mišljenje, kada bude objavljeno, treba da postane prioritet broj jedan.  Ali puno toga još treba uraditi i stranke koje razgovaraju o formiranju vlada treba da rade na konkretnim idejama koje mogu implementirati. Dobra početna tačka je sagledavanje razloga zbog kojih tako veliki broj talentovanih, obično mladih ljudi, napušta BiH.  BiH ima brojne prirodne resurse, a jedan od najvećih su upravo ljudi – samo pogledajte šta sve postižu u cijelom svijetu. Problem je što mnogi moraju napustiti BiH da bi uspjeli. Zašto? Šta se može uraditi? Podržati otvaranje radnih mjesta i privući kompanije. Jednostavno je previše komplikovano poslovati u ovoj zemlji, BiH je bila na 89. mjestu u Izvještaju o lakoći poslovanja prošle sedmice.  Ovo odbija investitore, a samim tim i sprečava rast – istaknuo je Field. 

Ono što bi pomoglo, naglašava dalje on, jeste poboljšana infrastruktura‚ kako fizička, poput puteva, tako i informatička, poput 5G. Pomoglo bi i uklanjanje prepreka poslovanju, kao što su parafiskalni nameti, te smanjenje birokratije pri registraciji firmi. 

Britanski projekti poput projekta uvođenja jednošalterskog sistema, kojim se uspostavlja jedna kontakt tačka za kompanije, zaista mogu napraviti razliku.  Pomak na ljestvici u polju lakoće poslovanja privlači investitore i otvara radna mjesta, napominje Field.

Treba se također suprotstaviti korupciji i organizovanom kriminalu, unaprijediti rad sudova. Samo 12 posto građana BiH vjeruje da su vlasti učinkovite u sprečavanju korupcije.  Ozbiljna djela se rijetko pojavljuju pred sudovima, a privredni sudovi jako zaostaju u radu na slučajevima.  Slaba i nepredvidiva vladavina zakona, posebno kad je tu uključena i korupcija, šteti građanima i odvraća investicije. BiH ne može ići naprijed a da ne riješi ovaj problem.

Field također naglašava da treba poboljšati javne usluge. Napominje da građani, uključujući i one koji napuštaju BiH, stalno govore o lošem sistemu obrazovanja i zdravstva.  BiH troši procentualno više BDP-a na zdravstveni sistem od mnogih drugih zemalja u regionu, ali za to pacijenti dobivaju loš kvalitet usluge.  Škole i univerziteti trebaju pripremiti studente za izazove i prilike budućnosti, a ne prošlosti, i to uključuje informatičke vještine i vještine rješavanja problema.  Svaki građanin ima pravo da zahtijeva kvalitet za novac koji se ulaže u usluge koje oni plaćaju, kao i planove novih vlada za poboljšanje.

Restrukturiranje lošeg rada javnih kompanija je naredna potrebna mjera koju naglašava Field. 

Napominje da su stotine kompanija diljem BiH u vlasništvu vlada, od telekoma do apoteka, kao i da se velikim brojem njih slabo upravlja, da su većina zaposlenika članovi političkih stranaka a ne kvalifikovani stručnjaci. Na kraju dana, poreski obveznik, bh. građanin, plaća sve to, višim cijenama ili vladinim subvencijama. Te kompanije treba depolitizirati, njihov menadžment poboljšati, a u nekim slučajevima i privatizirati ih, naglašava britanski ambasador.

Veliki broj ovih reformi nisu nove jer su prethodno implementirane samo polovično ili nikako. Puno toga se još može uraditi da se poboljša život u ovoj zemlji. Dobra vijest, po njegovim navodima, jeste da BiH ima partnere koji joj žele pomoći, uključujući EU, njene zemlje članice, Sjedinjene Američke Države mnoge druge. 

Ujedinjeno Kraljevstvo je udvostručilo svoju podršku BiH. 

–  Ono što nam treba su partneri, političari i stranke koji su iskreno predani poboljšanju života građana i koji će ovu zemlju staviti na prvo mjesto. Implementacija reformi mora početi što prije. Građani BiH zaslužuju, i treba da zahtjevaju, više i bolje – riječi su ambasadora Velike Britanije u BiH, saopćeno je iz Ambasade.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA