1 C
Sarajevo
23.04.2024

Na Kosovu obilježena 20. godišnjica masakra u Izbici

Spomen akademijom održanom u Nacionalnom pozorištu Kosova u prisustvu članova porodica žrtava, brojnih građana i najvišeg državnog vrha, obeležno je sećanje na 147 albanskih žrtava masakra u Izbici, u opštini Skenderaj, javlja Anadolu Agency (AA). 

Predsednik Kosova Hashim Thaci je istakao da se “neće zaboraviti genocid i etničko čišćenje koje je Srbija sprovela nad kosovskim Albancima, ne samo u Izbici nego i u Ćirezu, Abriju, Kruši ili Meji”.

Thaci je kazao da nije slučajno Srbija počinila zločine u gotovo svakom selu Drenice. 

- OGLAS -

“Srbija nije slučajno počinila te naglašene i česte zločine u gotovo svakom selu u Drenici, jer Drenica je bila rođenje, rast, razvoj, bastion i pobeda Kosova. Bila je rođenje Oslobodilačke vojske Kosova, njenog proširenja širom Kosova i stoga danas delimo bol sa porodicama mučenika i sećamo se svih onih koji su pali za slobodu“, rekao je Thaci. 

Dodao je da sloboda na Kosovu ne bi stigla bez borbe OVK-a i žrtve svih građana zajedno uz pomoć snažnih država sveta. 

Kosovski premijer Ramush Haradinaj je podsetio da je Izbica mesto gde je ubijeno i dete mlađe od godinu dana. On je potencirao da još uvek nije uspostavljeno pravo za žrtve. 

“Pravo za Kosovo, pravo na žrtve na Kosovu, nije uspostavljeno do danas. Postoji određeno zanemarivanje relevantnih faktora da se uspostavi to pravo. U stvari, ponovo ste tražili od nas da potvrdimo našu nevinost, ali nema pravde za žrtve kada se zna da imamo i veliki broj žena silovanih na Kosovu“, rekao je Haradinaj. 

Predsednik opštine Skenderaj Bekim Jashari, koji je i sin narodnog heroja Hamze Jasharija, izjavio je da je srpski okupator u masakru u Izbici ubio muškarce, žene, decu i stare, kako bi sproveo etničko čišćenje i raseljavanje Albanaca sa Kosova. 

Masakr u Izbici bio je jedan od najvećih zločina koje su srpske snage bezbednosti počinile nad civilnim albanskim stanovništvom, samo četiri dana nakon početka NATO bombardovanja Srbije. 

Ubijeni civili su bili pretežno muškarci, koje su srpske snage bezbednosti izdvojile iz grupe od nekoliko hiljada izbeglica proteranih iz okolnih mesta u Drenici. 

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA