20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Crnadak na samitu Berlinskog procesa i zapadnobalkanske šestorke u Poznanju

Prvi samit, s ciljem jačanja regionalne saradnje i rješavanja otvorenih pitanja u regiji zapadnog Balkana, održan je u Berlinu 2014. godine. Potom su uslijedili samit u Beču 2015. godine, Parizu 2016. godine i Trstu 2017. godine.

Poljska, ovogodišnja predsjedavajuća Berlinskim procesom, fokus je stavila na četiri oblasti: ekonomiju, agendu povezanosti, civilno društvo (nevladine organizacije, mladi, kultura, nauka…) i bezbjednost.

Planirano je da predstojeći samit oda priznanje za sve pozitivne pomake od prošlog samita u Londonu kao što su napredak u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja, sporazum o romingu, deklaracija digitalnog samita, deklaracija o čistoj energiji i aktivnosti na uspostavljanju Regionalnog ekonomskog prostora.

- OGLAS -

Akcenat je i na izvršavanju pregleda obaveza sa londonskog samita u oblasti procjene bezbjednosnih rizika i borbe protiv korupcije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje s ciljem jačanja veza između zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, kao i jačanje ekonomske saradnje unutar zapadnog Balkana.

U Berlinskom procesu učestvuju zemlje zapadnog Balkana, kao i zemlje članice EU: Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Velika Britanija, kao i Evropska komisija i Evropska služba za vanjsko djelovanje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA