13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Šokantni rezultati nove studije: Više od dva miliona ljudi umrlo je zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća

Naučnici/e koji/e su sproveli/e studiju procijenili/e su da se otprilike svaka sedma smrt od posljedica kardiovaskularnih bolesti može pripisati nekonzumiranju dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta nekonzumiranju dovoljno povrća. Dakle, manji unos voća u dvostrukoj mjeri utiče na smrtnost od manjeg unosa povrća.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem kongresu Američkog udruženja za ishranu, održanom od 8. do 11. juna u Baltimoru, a odnosili su se na nutricionističke podatke iz 113 zemalja svijeta.

Po podacima iz 2010. godine suboptimalan unos voća dvaput povećava smrtnost u odnosu na suboptimalan unos povrća u ishrani.

- OGLAS -
 

Na osnovu podataka iz iste godine naučnici/e su ustanovili/e da nedovoljna konzumacija voća svake godine u cijelom svijetu rezultira s 1,3 miliona smrtnih slučajeva od moždanog udara te s više od 520.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti (suženja srčanih sudova). Procijenili su i da suboptimalna potrošnja povrća rezultira s oko 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 800.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti, što je sveukupno više od dva miliona smrtnih slučajeva.

“Voće i povrće značajan su faktor u ishrani i mogu utjecati na smanjenje broja preuranjenih smrti na globalnm nivou”, rekla je glavna autorica studije Victoria Miller, postdoktorandica Friedmanove škole prehrane na Univerzitetu Tufts dodavši: “Rezultati naših istraživanja ukazuju na potrebu ulaganja pojačanog napora na tomu da se ljudima ukaže kako je konzumacija voća i povrća veoma važna.”

Naučnici/e su podsjetili/e da je voće i povrće bogato vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima – sastojcima koji regulišu pritisak i holesterol te bakteriološku floru u crijevima održavaju zdravom i raznolikom.

Osobe koje jedu više voća i povrća u manjoj su mjeri podložne prekomjernoj tjelesnoj težini i gojaznosti, što opet smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

“Globalni prioriteti, kada je ishrana posrijedi, tradicionalno su – unos dovoljno kalorija u organizam, opskrba vitaminima i smanjenje dodataka poput soli i šećera”, rekao je koautor studije Dariush Mozaffarian, dekan Friedmanove škole prehrane Univerziteta Tufts dodavši: “Podaci do kojih smo došli ukazuju na potrebu povećane dostupnosti namirnicama poput voća, povrća i mahunarki, što je veoma važno za globalno poboljšanje zdravlja.”

Na osnovu prehrambenih smjernica i studija o faktorima kardiovaskularnog rizika, istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno, čemu su ekvivalent dvije manje jabuke, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama dnevno, čemu je ekvivalent tri šolje sirove mrkve.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA