15 C
Sarajevo
26.04.2024

Golicate svoje dijete? Odmah prestanite!

Zaustavite se na vrijeme!

Do sada ste vjerovatno više puta uradili ovo i otkrili koliko je i gdje vaše dijete najviše podložno tome, no ako pretjerate da li vaše dijete uistinu može napraviti razliku između užitka ili mučenja?

Iskreni osmijeh ili poziv u pomoć?

- OGLAS -

Dilema koja muči sve roditelje ali za koju postoji jednostavno objašnjenje. Iako vam se čini kako većini djece golicanje odgovara, drugima pak stvara mučenje i veliku neugodnost. Mnogi roditelji ovo ne razlikuju i nastavljaju unatoč signalima koje dijete prilikom golicanja šalje.

‘Prestani! Umrijet ću, ne mogu više izdržati ‘– zvuči vam poznato?

Upravo su ove riječi one koje ne smijete zanemariti. Mnogi roditelji smatraju da je to veliko uživanje, zabava i da se dijete na ovaj način igra, međutim istina je sasvim suprotna. Objašnjenje na ovu dilemu dala je psihoterapeutkinja Tracy Lamperti koja golicanje opisuje kao jednu od najefikasnijih metoda mučenja koju primjenjuju seksualni nasilnici.

– U ovo mučenje ne uključujemo bezazleno golicanje unutar porodice ali u situacijama kada dijete kaže: Ne – to morate shvatiti ozbiljno i odmah prestati –, ističe psihoterapeutkinja Lamperti.

Pratite govor tijela djeteta i pokušajte uvijek izbjeći golicanje i ne radite to djetetu koje još uvijek nema sposobnost govora. Neki ljudi su preosjetljivi na golicanje u odnosu na druge koji to dobro podnose, no činjenica je da niko ne može garantovati ishod istog, stoga je dobro biti na oprezu.

Ako baš ne možete bez golicanja pitajte svoje dijete, ako kaže ne  onda taj bitan odgovor shvatite ozbiljno kako bi izbjegli posljedice koje mogu naštetiti njihovom razvoju,

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA