11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Federalni poslanici raspravljaju o garanciji za kineski kredit, uprkos upozorenjima energetske zajednice

Posljednje tačke dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlemanta FBiH odnose se na odobravanje odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanje prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla, pišu Vijesti.ba

Osim Prijedloga Odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije FBiH u korist izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Prijedlog Odluke o davanju prethodnesaglasnosti za kreditno zaduženje Javnog preduzeća Elektroprivreda d.d. Sarajevo kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW TE Tuzla, u dnevni red sjednice uvrštene su još dvije tačke.
 
Riječ je o Informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju Bloka 7 – 450 MW u termoelektrani “Tuzla” investitora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, sa Prijedlogom zaključka o davanju prethodne saglasnosti u postupku izdavanja Energetske dozvole JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, te Završnoj informaciji o izboru projektnog partnera za izgradnju Bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla, pripremljena od strane JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, sa Prijedlogom zaključka.
 
Poslanici su se usaglasili da objedinjeno raspravljati o tri pomenute tačke, budući da se odnose na izgradnju Bloka 7, nakon čega je predstavnik JP Elektroprivrede predstavili su u kratkim crtama ovaj projekat prisutnim poslanicima.
 
Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je u avgustu prošle godine dala garanciju u korist kineske Izvozno-uvozne banke (CEXIM BANK) za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za realizaciju projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW TE Tuzla u iznosu do 613.990.000 eura ili 85 posto od ukupne vrijednosti Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla između EPBiH i Konzorcija China Gezhouba Group Company Limited, Peking, Kina (lider) i GEDI – Guandong Electric power Design Institute, Kina (član Konzorcija), uvećano za kamatu i druge pripadajuće troškove po Sporazumu o kreditnoj liniji.
 
Među uslovima za davanje garancije FBiH, kako je rečeno, jeste rok otplate kredita od 20 godina, s petogodišnjim grace periodom. Za izdavanje garancije Elektroprivreda BiH je dužna, u korist Proračuna – Garantnog fonda FBiH uplatiti jednokratne naknade: premiju od 39.628.382 KM i proviziju od 8.032.916,50 KM.
 
S druge strane, Energetska zajednica nedavno je ponovo upozorila zastupnike u federalnom Parlamentu da ne odobravaju, kako je istaknuto, nezakonitu garanciju za kreditno zaduženje za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane “Tuzla”. 
 
“Parlament Federacije Bosne i Hercegovine planira na prvoj sjednici zakazanoj za četvrtak, 28. februara, odobriti garanciju za kredit od 614 miliona eura za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ova odluka se planira usvojiti uprkos istrazi o njenoj usklađenosti sa zakonodavstvom o državnoj pomoći, koju trenutno provodi Sekretarijat Energetske zajednica”, naveli su iz Energetske zajednice. 
 
˝Energetska zajednica je izdala jasno upozorenje da će Bosna i Hercegovina, ukoliko odobri ovu garanciju, prekršiti preuzete obaveze iz Sporazuma o Energetskoj zajednici kao i zakone EU. Ako zemlja ozbiljno razmišlja o svojoj evropskoj budućnosti, ovo upozorenje mora biti ozbiljno shvaćeno”, izjavila je Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže. 
 
Pored toga, saopšteno je da je nekoliko analiza pokazalo da će, ukoliko bude izgrađen, Blok 7 Termoelektrane Tuzla vrlo vjerovatno generirati ogromne ekonomske gubitke, te poručeno da bi te analize parlamentarci trebali ozbiljno razmotriti prije glasanja o podršci ovom projektu. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA