-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Porazno da 74 godine nakon Holokausta ulice u Mostaru nose imena nacista

Govor prenosimo u nastavku: 

– Članovi Jevrejske zajednice, poštovani predsjedniče Jevrejske zajednice, gospodine Jakobe Finci ekselencije i eminencije, predstavnici međunarodne zajednice dragi prijatelji, dame i gospodo!

Okupili smo se danas ovdje kako bismo obilježili značajan istorijski datum i odali počast žrtvama Holokausta, najvećeg i najbrutalnijeg zločina prošlog vijeka koji pamti ljudska civilizacija.

- OGLAS -

Datum 27. januar obilježava se diljem Evrope, i danas, 74 godine kasnije, sjeća nas na dan 1945. godine kada je Crvena armija oslobodila sedam i po hiljada zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijonom logoru „Aušvicu“.

Dozvolite mi da pozdravim i iskažem duboko poštovanje preživjelima Holokausta, a koji su ovdje danas sa nama. Onima koju su svjedoci mračne strane istorije koja je ostavila duboke posljedice na njih, a nam svima obavezu da se suprotstavljamo svim oblicima zala i nasilja. Obavezu da ne dozvolimo da se tako nešto ikada više dogodi .

Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu, nekima nije bila lekcija. Svjedoci smo da su se i u novijoj istoriji dešavali genocidi i teški zločini koji su odnijeli mnoge žrtve. Dešavaju se i danas, genocid je počinjen i ovdje kod nas u Bosni i Hercegovini.

Također, porazna je činjenica da i 74.godine nakon Holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog naslijeđa. Tako u Mostaru, zahvaljujući tim politikama ulice nose imena po učesnicima u Holokaustu.

Zbog toga, da bi sve te žrtve imale smisao, želim da vjerujem da će sjećanje na patnju žrtava „Aušvica“, i sve druge žrtve monstruoznih umova, biti nauk novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštivanju i nebrizi za drugog i drugačijeg.

Kao dio moderne civilizacije, ne smijemo zaboraviti ono što se desilo, dapače, imamo još veću obavezu radit na unapređenju međusobnih odnosa i graditi budućnost u kojoj će vladavina prava, moralne vrijednosti, sloboda svakog pojedinca i empatija biti imperativ. Budućnost u kojoj neće biti mjesta ratovima, ekstremizmu, međusobnim sukobima i gdje će svaki čovjek imati priliku za dostojanstven život.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA