20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Komšić – Tuhin: Otvaranjem ambasade Indije u BiH povećao bi se obim saradnje

Poželјevši dobrodošlicu Tuhinu, Komšić je istakao činjenicu da dvije prijatelјske zemlјe imaju zajedničko bogatstvo raznolikosti: religijsko, etničko i kulturno.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je također naglasio da je Republika Indija velika zemlјa, ne samo po svojim geografskim karakteristikama, već i po snažnoj ekonomskoj ekspanziji, naročito u oblasti informacionih tehnologija.

U tom smislu, Komšić je izrazio očekivanje da će se saradnja Republike Indije i Bosne i Hercegovine u ovoj važnoj globalnoj industriji u budućnosti razvijati na obostranu korist dviju zemalja. To se naročito odnosi na edukaciju IT stručnjaka iz BiH, kroz stipendije indijske vlade.

- OGLAS -

Ambasador Republike Indije za Bosnu i Hercegovinu Kumar Tuhin naglasio je da indijske kompanije imaju interes za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu. Sagovornici su se saglasili da bi se otvaranjem ambasade Republike Indije u Bosni i Hercegovini povećao obim saradnje u svim oblastima od značaja: ekonomije, nauke, kulturi i turizma.

Sagovornici su ocijenili da bi se ublažavanjem viznog režima intenzivirala saradnja dviju zemalja na političkom, ekonomskom, te kulturnom planu.

Komšić je poželio uspješnu misiju novoimenovanom ambasadoru Republike Indije za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA