Vijesti
Dodik: "Za Bošnjake bi najbolje bilo da su posebna država, mogli bi se konfederalno uvezati s Turskom" Dodik je naveo da prisustvuje sjednicama Predsjedništva BiH, ali glasa "protiv"
#

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, večeras je ponovio svoje skandalozne stavove o budućem uređenju države. Ponovio je svoje tvrdnje da je ovakva BiH neodrživa.

"Za njih (Bošnjake, op. a.) bi najbolje bilo da su oni posebna država, pa neka se zove i Bosna, a da mogu da je kontrolišu, pa čak i neka se uvežu konfederalno sa državama kojima žele - Turskom ili već s kim im je stalo", naglasio je Dodik.

Naveo je da prisustvuje sjednicama Predsjedništva BiH, ali glasa "protiv". Istakao je da je u ponedjeljak sjednica Predsjedništva BiH.

"Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić je na dnevni red stavio svašta, pa i ugovor s Islamskom zajednicom. Predviđeno je da u nekoliko tačaka prisustvuje i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Ustat ću od stola i sjesti sa strane dok ona referiše. Nema potrebe da sjedim za istim stolom. Kad dođe glasanje, glasat ću protiv, šta god rekla. Oni kažu blokada; nije blokada, ja sam na sjednici, a što neću da glasam kako njih dvojica to misle, to nije blokada, već tako Predsjedništvo BiH treba da funkcioniše", izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da pojedini predstavnici Međunarodne zajednice, visoki predstavnik, kao i Ustavni sud BiH radili su u posljednjih 20 godina na štetu RS, ali da RS ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti.

Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen, što su uradili "visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka".

Dodik je naveo da je RS sve to vrijeme trpila veliku štetu, ali da je legitimisala svoje pravo da se bori za Ustav i za nadležnosti koje su dobijene Dejtonskim sporazumom.

"Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporan", poručio je Dodik.

On je na taj način prokomentarisao svoju izjavu: "...samostalnost RS u granicima dejtonske BiH."

"U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama RS. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovdje žive", naveo je Dodik.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.