15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Marinović: Nadam se da Šerbečić i Mustedanagić ostaju sa nama, čeka nas izazov u Evropi

Šefu stručnog štaba Sarajeva Vinku Marinoviću, sticajem okolnosti, bile su dovoljne samo tri prvenstvene utakmice na klupi tima sa Koševa da uđe u historiju fudbala BiH, jer je postao prvi trener koji je sa dva kluba bio prvak.

Prije četiri godine pošlo mu je to za rukom u Zrinjskom, koji je u sezoni 2015/16. predvodio sa klupe, a sada je šampionski šampanjac ispio sa Sarajevom, koje je na taj način odbranilo titulu.

“Svako ko voli fudbal žali što prvenstvo nije završeno do kraja, ali ova pandemija je to onemogućila. To svakako ne umanjuje uspjeh Sarajeva, koje je još jednom potvrdilo da je najbolji, ali sigurno i najorganizovaniji klub u BiH u ovom trenutku”, naglasio je Marinović u razgovoru za Glas Srpske.

- OGLAS -

Preuzeo je Sarajevo pretposljednjeg dana prošle godine, kada se povukao sa mjesta selektora mlade reprezentacije BiH i kaže da se nije pokajao. Sjajan posao napravio je i njegov prethodnik Husref Musemić.

“Ne govorim to samo zbog osvojene titule, već je za trenera puno veći izazov sjediti na klupi nekog kluba nego biti selektor. Ovako si u svakodnevnom kontaktu sa igračima, svaki dan si na treninzima, a onako samo povremeno”, nastavio je Marinović.

Osvajanjem titule uvijek skroman, tihi stručnjak još jednom je pokazao da izrasta u jednog od najboljih trenera ne samo u Premijer ligi BiH, već i šire, te da je pred njim, poslije odlične fudbalske, i sjajna trenerska karijera.

“Nisam nikada bio od onih koji puno pričaju. Dok sam igrao, svoje znanje sam pokazivao na terenu, gdje sam uvijek igrao do krajnjih granica. Sada to isto pokušavam da ostvarim i kao trener i da misli svojih igrača usmjerim na teren, koji je jedino mjerilo njihovih, ali i mojih vrijednosti. Sebe još uvijek ne smatram vrhunskim stručnjakom i ima tu još dosta prostora za napredak”, kazao je Marinović.

Prema njegovim riječima, ekipa Sarajeva bi trebalo da ostane na okupu i u narednoj sezoni.

“Jedino su sporni Besim Šerbečić i Zinedin Mustedanagić, koji su kod nas igrali kao pozajmljeni igrači Rosenborga i Sparte iz Praga, ali se nadam da će i dalje biti sa nama. Kvalifikacije za Ligu šampiona sigurno su veliki izazov za sve nas i mada je o tome još rano govoriti, nadam se da će Sarajevo uspjeti da napravi značajniji iskorak, baš kao i ostali klubovi iz BiH”, dodao je Marinović.

Vinko Marinović je dio fudbalske karijere proveo u Borcu, gdje je radio i kao trener i drago mu je što su Banjalučani izborili plasman na međunarodnu scenu.

“Sjajan uspjeh, kada se zna da je ne tako davno Borac bio opterećen velikim dugovima. Međutim, mlada i agilna uprava uspjela je da sanira gotovo sve minuse, a kao nagrada za to je stigla Evropa”, rekao je Marinović, koji može da bude ponosan jer će osim Borca i Sarajeva na evropskoj sceni biti još jedan tim koji je trenirao, Zrinjski.

 

(SCS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA