Vijesti
Dodiku stiglo pismo! Ambasadori PIC-a uputili mu jasnu poruku, mora poštovati Schmidta! Ovo je navedeno u njihovoj zajedničkoj izjavi.
#

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) ponovo su iskazali čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika Christiana Schmidta i Uredu visokog predstavnika (OHR) u nadzoru nad provedbom civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP).

Ovo je navedeno u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Imenovanje visokog predstavnika

"Upravni odbor Vijeća za provedbu mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također podsjeća da je 14. jula 2023. godine generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u svom dopisu Željki Cvijanović, članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika.

Svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a. Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine", istaknuto je.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozvao je predsjednika RS Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesaradnje sa visokim predstavnikom, što je štetno po interese RS.

Nepotrebne tenzije

"Upravni odbor Vijeća za provedbu mira poziva sve stranke u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive ove države i da pritom ne štede truda na provedbi reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom euroatlantskom putu, a ne da dižu nepotrebne tenzije.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također ponovo potvrđuje da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP-a, uključujući teritorijalni integritet BiH", zaključeno je u saopćenju.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.