20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Čolo pozvala Tegeltiju da javno kaže koji političari vrše pritisak na njega

Čolo je tokom diskusije o stanju u bh. pravosuđu kazala da je pažljivo pročitala Izvještaj VSTV-a BiH za 2018. godinu izražavajući žaljenje što na današnjoj sjednici ne prisustvuje nijedan predstavnik VSTV-a. Dodala je da na 110 strana izvještaja ima najviše informacija o edukaciji, digitalizaciji, samostalnosti budžeta i povećanja nesudskog osoblja.

“Mislim da je pravosuđe danas daleko od nezavisnosti i nepristrasnosti“, rekla je Čolo ističući da iz izvještaja se može zaključiti kako su njihovi rezultati na nezavidnom nivou i da je stanje odlučno.

Ona je pozvala predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju da javno kaže koji političari vrše pritisak na njega s obzirom na to da javno poziva političare da to ne čine. Čolo je rekla i da otklon od pritiska znači i da se sudije, tužioci i članovi VSTV-a ne smiju sastajati s učesnicima u postupcima.

- OGLAS -

“Oni su napravili kriterija kojima vrednuju efikasnost sudskih i tužilačkih odluka. Kada je riječ o naredbama o neprovođenju istragu, odvdje piše da su te naredbe skoro u 100 posto slučajeva donesene ispravno. Postavlja se pitanje može li se u tom slučaju neko žaliti na tu naredbu o neprovođenju istrage? Ne, ne može se žaliti. Ranije se moglo preuzeti krivično gonjenje. To je reforma međunarodne zajednice, oni su izbacili oštećenog kao tužioca”, kazala je Čolo.

Zastupnica SDA je rekla da VSTV u svom izvještaju navodi da u toku mjeseca tužilac uradi samo dvije optužnice, odnosno da se to može isčitati iz Izvještaja VSTV-a BiH za 2018. godinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA