17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Migranti na švicarskoj televiziji: Hrvatska policija nas tuče drvenim motkama

Švicarska javna televizija danas je objavila još jedan veliki 10-minutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i odgovornosti švicarskih vlasti za to što Švicarska kao članica šengenske zone i potpisnica Dablinskog protokola profitira od nezakonite i nasilne politike pushbacka koju provode hrvatski vlasti.

Autori priloga su Nikol Vogel (Nicole Vögele) i Georg Hauzer (Hauser). Ona je novinarka koja je već napravila prilog koji je dokazao da hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante preko zelene granice u BiH, dok je on vodio intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u kojemu je ona priznala da Hrvatska provodi politiku pushbacka te tako krši međunarodne konvencije i hrvatske zakonea, prenosi Index.hr.

U prilogu su prikazane nove snimke s hrvatsko-bosanske granice i razgovori sa svjedocima iz Velike Kladuše koji tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice s BiH i onda ih nasilno tjera da napuste Hrvatsku, što je sve protuzakonito. 

- OGLAS -

Čovjek koji živi blizu zelene granice s Hrvatskom za SRF je ispričao kako često čuje i pucnjeve i da je više puta svjedočio tome da hrvatska policija protjeruje migrante u BiH.

 

Pretučeni migranti - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baPretučeni migrantiFoto: (Švicarska televizija/Screenshot)

Prema procjenama svjedoka na terenu, Hrvatska dnevno na ilegalan način u BiH protjera u prosjeku 40-50 ljudi, kršeći tako njihova ljudska prava.

SRF je razgovarao i s nekoliko migranata koji su upravo protjerani iz Hrvatske u BiH, dočekujući ih na šumskom putu koji vodi preko zelene granice. Njihova su svjedočenja zastrašujuća.

Govore o tome kako su ih maskirani hrvatski policajci tukli i to motkama i očišćenim granama s drveća. Pokazali su i svježe povrede na svojim nogama i naročito leđima, koja hrvatska policija osobito voli udarati.

Opisali su i sljedeću situaciju: hrvatska policija ih je dovela na granicu prema BiH, a onda se osam hrvatskih policajaca postrojilo u špalir – s jedne strane ih je bilo četiri kao i s druge. Imali su motke u rukama, a migrantima je naređeno da prođu kroz taj špalir. Kada su to krenuli učiniti, hrvatski policajci su ih počeli udarati motkama, najviše po nogama i leđima. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA