15 C
Sarajevo
26.04.2024

U vodi za piće na području KS nema teških metala

To znači, prema ovim rezultatima, da je voda koju piju građani Kantona Sarajevo zdravstveno ispravna, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

Iz Uprave ističu da je ova ustanova prioritetno orijentisana na zaštitu i poboljšanje zdravlja stanovništva u KS, te je kantonalni inspektor za hranu, u cilju zaštite javnog interesa građana KS, proveo sveobuhvatni inspekcijski nadzor u KJKP “Vodovod i kanalizacija” uz uzimanje uzoraka vode na laboratorijsku analizu, koji su ispitani na prisustvo bakra, olova, žive, arsena, hroma i kadmija.

“Podsjećamo, uzorci vode su uzeti iz Filterskog postrojenja Bosna 1 na Ilidži, iz kojeg se vrši vodosnabdijevanje najvećeg dijela grada, pumpne stanice Bačevo iz koje se napaja pravac Alipašino polje, Buča i Boljakov potok, te Novo Sarajevo, kao i sa lokacije Bazen Mojmilo koji napaja pravac Hrasno, Skenderija, Grbavica I i II, Alipašino polje i Dobrinja. Osim toga, uzorci vode uzeti su i na području općine Centar i to iz slavine u objektu BBI centra, te sa Bistričke česme u općini Stari grad”, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

- OGLAS -

Podsjetimo, resorni kantonalni ministar Damir Filipović je prije mjesec rekao da je upitna kvaliteta vode iz postrojenja u Kantonu Sarajevo.

Takođe je ustvrdio da je na svih 300 izvorišta oko Sarajeva utvrđeno prisustvo ešerhije koli.

U studiji koju su prije devet godina uradili nezavisni eksperti za kvalitetu vode i zemljišta oko izvorišta pitke vode u KS, utvrđeno je prekomjerno prisustvo olova i u vodi, a i u zemljištu oko izvorišta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA