Vijesti
Dr. Kopić: Kako se Njemačka bori protiv corona virusa?
Kod nas postoje posebne ambulante koje primaju pacijente suspektne na infekciju virusom COVID-19 gdje se odmah moze uraditi test, a ovisno o kliničkoj slici pacijent se upućuje u bolnicu ili karantin.

Ukoliko je neko lošeg opsteg stanja mobilni tim dolazi kod pacijenta kuci i odlučuje da li je neophodna hospitalizacija, te se u koordinaciji pacijent hospitalizira u jednu od bolnica koje su odredjene za prijem pacijenata suspektnih na infekciju virusom COVID-19.

Postoji selekcija testiranja, testira se onaj pacijent koji ima simptome infekcije respiratornog trakta i koji je bio u kontaktu za zaraženom osobom ili osoba koja ima simptome a spada u rizičnu skupinu ili je medicinski radnik.

U nekim bolnicama tendencija je da se testira sto vise zdravstvenih radnika da bi se identificirali oni koji su inficirani a nemaju simptome.

Na osnovu kliničke slike, vitalnih parametara moze se zaključiti ozbiljnost stanja, te da li pacijent zahtjeva hospitalizaciju. Analiza krvi može pomoći u procjeni težine infekcije i prognoze. Rendgen je koristan u trijazi pacijenata, a mobilni rendgen pogotovo zbog izbjegavana premještanja i mobilizacije pacijenta, sto moze pogoršati respiratorne simptome.

Pokrenute su i kliničke studije u kojima se koristi serum osoba koje su izliječene od infekcije virusom COVID-19. To je tzv. je pasivna imunizacija.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.