15 C
Sarajevo
28.03.2024

Amerika bruji o CHAZ-u, četvrti Seattlea koju su okupirali anarhisti

Capitol Hill Autonomous Zone, poznatija po svom akronimu CHAZ, najnoviji je fenomen proizašao iz masovnih prosvjeda protiv policijskog nasilja u SAD-u, potaknutih brutalnim ubojstvom nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda.

Za jedne, to je ilegalno okupirana četvrt Seattlea i još jedan simptom gubitka kontrole, popuštanja i uzmicanja lokalnih vlasti, na čelu s oporbenim demokratima, pred militantnim ljevičarima, odnosno anarhistima. Kontroverzni, ali vrlo popularni voditelj Fox Newsa Tucker Carlson sarkastično je to opisao kao novu, 196. neovisnu zemlju na svijetu.

Osnovala ju je, kaže, “grupa ljudi bez korisnih vještina, bez zabilježenih uspjeha ili osobne higijene, grupa sposobna za razbijanje prozora i paljenje, ali ništa drugo”, aludirajući na palež, razbijanje i sukobe s policijom u kojima su, prema administraciji Donalda Trumpa i nekim gradskim i policijskim dužnosnicima, uključujući direktora FBI-ja, aktivno sudjelovali pripadnici pokreta Antifa. Trump je čak najavio i da će proglasiti Antifu terorističkom organizacijom, ali od toga nije bilo ništa, po svemu sudeći zato što nema pravne osnove za takav potez. 

- OGLAS -

Trump je čak prošli tjedan zaprijetio gradonačelnici Seattlea Jenny Durkan, inače demokratkinji, da će poslati vojsku da povrati kontrolu nad ovom “autonomnom zonom”. 

“Ovo nije igra. ODMAH se moraju zaustaviti ovi gadni anarhisti. BRZO NEŠTO PODUZMITE“, poručio je na Twitteru gradonačelnici Durkan i guverneru savezne države Washington, Jayu Insleeju. Durkan mu nije ostala dužna – odgovorila mu je da nije u stanju shvatiti da “slušanje zajednice nije slabost, nego snaga”. 

“To nije oružana okupacija. To nije vojna hunta. Osigurat ćemo povratak tamo, ali imamo ulične zabave i slično u tom dijelu Seattlea svo vrijeme… Trenutno nema nikakve prijetnje javnosti”, dodala je. 

“Zaštitite nas. Vratite se u svoj bunker”, poručila mu je također na Twitteru, aludirajući na njegovo kratkotrajno sklanjanje u bunker ispod Bijele kuće 29. svibnja na prijedlog Tajne službe koja je zaključila da je situacija postala opasna zbog prosvjednika ispred Bijele kuće. 

Mješavina prosvjeda, komune i ulične zabave

No za druge, uključujući same prosvjednike koji su uspostavili ovu “autonomnu zonu” i one koji ih podržavaju, to je eksperiment u izravnoj demokraciji, samoupravljanju i uzajamnoj pomoći, uz osmišljavanje alternativa organiziranju lokalne zajednice na licu mjesta, bez policije i drugih oblika državne represije. Na taj način u praksi provode ono što zahtijevaju na nacionalnoj razini – ukidanje policije, odnosno preusmjeravanje sredstava za istu u javne potrebe poput mentalnog zdravlja, socijalnog rada, saniranja beskućništva, ovisnosti i siromaštva. 

Gradonačelnica Durkan opisala je zonu kao “uličnu zabavu”, a na pitanje dokad misli dozvoliti njeno održavanje, odgovorila je: “Ne znam. Možda ćemo imati Ljeto ljubavi.”

Ljeto ljubavi je, naravno, glasovito ljeto 1967., kada je hipijevski pokret bio na svom vrhuncu i uspostavio svojevrsnu komunu u četvrti Height-Ashbury u San Franciscu – uz obilje glazbe, duhovnosti, psihodelične droge, političkog protivljenja Vijetnamskom ratu i “slobodne ljubavi”.

I zaista, ako je suditi po medijskim reportažama, CHAZ više podsjeća na hipijevsku komunu nego na prizore nereda i nasilja po kojima je pokret Antifa postao zloglasan.

A “autonomna zona” u četvrti Capitol Hill u Seattleu nastala je upravo iz vakuuma koji je policija stvorila svojim povlačenjem iz tamošnje policijske postaje. To je učinila na zapovijed gradonačelnice, nakon punih devet dana uličnih borbi između policije i prosvjednika. Iako ni jedna ni druga strana nije posegnula za vatrenim oružjem, policija je koristila agresivna, “manje ubojita” sredstva, poput suzavca i granata za ošamućivanje (eng. flash bang), dok su prosvjednici na njih bacali kamenje, boce i petarde. 

Policija je nastavila koristiti suzavac i nakon što je gradonačelnica objavila 30-dnevnu zabranu istog. 7. lipnja policija je zabarikadirala postaju u četvrti, a istog dana muškarac je automobilom uletio među prosvjednike pa izašao iz automobila i zapucao iz pištolja na njih. Na kraju se predao policiji. Nitko nije stradao, srećom.

 
(Index.hr)
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA