21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Trump stavio veto na zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji

Državni sekretar Mike Pompeo prošlog mjeseca je naveo iransku prijetnju kao razlog za odobravanje prodaje vrijedne 8,1 milijardu dolara američkim saveznicima u Persijskom zalivu.

Međutim, Trumpova odluka da proda oružje, donijeta u maju, na neki način je zaobilazila kongresni izvještaj po tom pitanju i razljutila je poslanike. Demokrate i republikanci u Senatu su se udružili da bi donijeli rezolucije o blokadi prodaje. To je viđeno kao dvopartijski udar na spoljnu politiku Bijele kuće.

Američka vlada je tvrdila da bi zaustavljanje prodaje poslalo signal da SAD ne stoje uz svoje partnere i saveznike, posebno u vrijeme kada se oni suočavaju sa sve većim prijetnjama. Rijad i Abu Dabi bi kupili hiljade navođenih raketa, bombi i druge municije, kao i opremu za održavanje aviona, prenosi Beta.

- OGLAS -

Bijes Kongresa zbog bliskih veza Trumpove vlade sa Saudijcima je sve veći, a podgrijeva ga veliki broj civilnih žrtava u ratu koji Rijad vodi u Jemenu, u čemu ima pomoć SAD-a, i ubistvo saudijskog novinara, saradnika Washington posta Jamala Khashoggija u Istanbulu, od ruku saudijskih agenata. Trumpova odluka da proda oružje samo je doprinijela tenzijama.

Članovi Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa su prošlog mjeseca ispitivali zvaničnike State Departmenta o prodaji, a predsjedavajući Eliot Engel je rekao da je riječ o “šamaru” Kongresu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA