16.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Evropska agencija za lijekove: Nema novih negativnih efekata Pfizerove vakcine

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopštila je da nisu otkriveni novi negativni efekti Pfizer/BioNTech vakcine protiv koronavirusa u prvom izvještaju regulatora o bezbjednosti anti COVID-19 vakcina, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju objavljenom u petak iz evropskog regulatora navode da je stručni odbor EMA-e procijenio izvještaje o ljudima koji su umrli nakon vakcinacije i rekao da njihov pregled “ne sugeriše bezbjednosnu zabrinutost”. Ranije ovog mjeseca norveški zvaničnici izmijenili su svoje savjete o vakcinaciji navodeći da bi ljekari trebali procijeniti da li vakcine treba da prime slabe i teško bolesne starije osobe.

U saopštenju EMA navodi se da su podaci o bezbjednosti Pfizer vakcina “u skladu s poznatim sigurnosnim profilom vakcine”, a da su ozbiljne alergijske reakcije poznata i rijetka nuspojava. Učestalost takvih alergijskih reakcija bila oko 11 slučajeva na milion doza u SAD-u, ali još nema uporedive evropske procjene.

- OGLAS -

EMA je odobrila vakcine Pfizer 21. decembra 2020. godine, dajući joj uslovnu dozvolu, a Pfizer i BioNTech moraju svakog mjeseca podnositi izvještaje o sigurnosti u skladu s pojačanim praćenjem. Agencija je navela “da nema promjena preporuka u vezi s primjenom vakcina”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA