8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Palestinci odbacili ‘neodgovorne’ Pompeove izjave o izraelskim naseljima

– Sve vrste naselja na palestinskoj zemlji okupiranoj od Izraela 1967. godine nisu legalne po međunarodnom pravu – navodi WAFA riječi Nabila Abu Rudeineha, portparola palestinskog predsjedništva.

Pompeo je u petak kazao da izjave izraelskog premijera Benjamina Netayahua o anektiranju nekih izraelskih naselja na Zapadnoj obali “ne škode mirovnom planu Sjedinjenih Država” poznatijem kao “sporazum stoljeća”.

– Odbacujemo takve izjave. One su neodgovorne i predstavljaju kršenje međunarodnog prava i provokaciju palestinskog naroda koji će se držati svojih legitmnih prava, uglavnom onih na Jerusalem i sveta mjesta – izjavio je Abu Rudeineh.

- OGLAS -

– Palestinci nedvosmsleno odbacuju sporazum stoljeća zbog američkih stavova prema Jerusalemu, naseljima i ostalim palestinskim legitimnim pravima – dodao je.

– Oni koji vjeruju da će sporazum stoljeća biti prihvaćen griješe. Plestinski narod nikada neće prihvatiti da se sporazum koji krši njihova prva prihvati – istaknuo je palestinski portparol, prenosi agencija Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA