8 C
Sarajevo
26.04.2024

Luka Modrić osvojio Zlatnu loptu!

Modrić je u glasanju novinara pobijedio sa 753 boda, drugi je Portugalac Cristiano Ronaldo (476 bodova), a treći Francuz Antoine Griezmann (414 bodova).

Modriću je to četvrto veliko priznanje ove godine. Dobio je nagradu za najboljeg igrača svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim igračem Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA), te najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Dodajmo kako je veznjak hrvatske reprezentacije i Real Madrida izabran i za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS), te je dobio i nagradu internetskog portala goal.com.

- OGLAS -

-Ovo je jedinstven osjećaj. Ponosan sam i počašćen. Teško se izraziti u ovim trenucima. Želim se zahvaliti svima koji su me doveli do ovog trenutka. Hvala mojim suigračima i trenerima u Realu, izborniku i suigračima iz reprezentacije, mojoj porodici i prijateljima. Kao dijete sam sanjao da ću igrati za veliki klub i osvajati trofeje, a Zlatna lopta je bila više od dječačkog sna’, kazao je Modrić na svečanosti održanoj u pariškom Grand Palais.

Hrvatski veznjak je tako prekinuo desetogodišnju dominaciju Lea Messija i Cristiana Ronalda koji su po pet puta osvojili ovu nagradu. Nažalost, baš kao i na dodijeli FIFA-ine nagrade The Best, Ronaldo i Messi nisu se pojavili na dodjeli Zlatne lopte. Posljednji pobjednik prije portugalskog i argentinskog majstora bio je Brazilac Kaka 2007. godine.

Modrić je prvi Hrvat koji je dobio Zlatnu loptu, a do sada je najbliže nagradi bio Davor Šuker koji je 1998. godine bio drugi iza Francuza Zinedinea Zidanea.

Kapetan ‘vatrenih’ se upisao u historiju i kao prvi nogometaš koji je uzeo sve tri najvažnije nagrade u istoj godini. Premda je historija nogometa puna velikana niko do sada u istoj godini nije osvoji tri najvažnija pojedinačna priznanja. Luka je prvi koji je spojio nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, FIFA-e i France Footballa.

 France Football nagradu ‘Ballon d'Or’ dodjeljuje od 1956. godine kada je novinar Gabriel Hanot zamolio kolege da glasaju za igrača godine u Europi. Prvi pobjednik bio je Stanley Matthews iz Blackpoola.

Novinari su isprva mogli glasovati samo za europske igrače u europskim klubovima, što je značilo da igrači kao što su Diego Maradona i Pele nisu bili u konkurenciji za nagradu. Od 1995. dopušteno je glasovanje za neeuropske igrače koji igraju u europskim klubovima, a od 2007. u konkurenciju su ušli svi nogometaši. Od 2010. do 2015. France Football i FIFA zajedno su dijelili nagradu, no od 2016. nagrade su ponovo razdvojene.

Rekorderi sa po pet ‘Zlatnih lopti’ su Cristiano Ronaldo i Messi, dok su Francuz Michel Platini, te Nizozemci Johan Cruyff i Marco van Basten nagradu dobili po tri puta.

U izboru sudjeluje 195 novinara koji su dali glasove petorici igrača – šest bodova prvom, četiri drugom, tri trećem, dva četvrtom i jedan petom. Ukupno je bilo 30 kandidata za Zlatnu loptu, a osim Modrića za nagradu su konkurirali i Ivan Rakitić i Mario Mandžukić. Rakitić se nalazi na diobi 19. mjesta, dok je Mandžukić zauzeo 25. mjesto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA