1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Spasioci polako odustaju, broj žrtava u Albaniji porastao na 47

Tri dana nakon što je razorni zemljotres pogodio Albaniju i usmrtio  najmanje 47 osobe, a preko 2.000 je povrijeđeno, blijede nade da u  ruševinama ima još preživjelih.

U sjevernom gradu Tumanu, gdje su 22  osobe stradale, danas su obustavljene pretrage nakon što su izvučene sve  žrtve, uključujući i tijela majke i kćerke koje su pod ruševinama jedne  petospratnice nađene zagrljene.

I u ostalim djelovima Albanije, pogođenim zemljotresom, spasilački napori  počeli su da jenjavaju.

- OGLAS -

U pojedinim slučajevima, u zemljotresu su stradale cijele porodice.
Spasioci  su se juče u Draču fokusirali na pretragu ruševina jedne kuće, gdje je  živjela šira porodica, a iz koje su izvučena tijela pet osoba, dok se za  tri osobe traga. Jedini preživjeli je 17-godišnji mladić koji je spasen  iz ruševina.

Gregor Rama, sin premijera Edija Rame, objavio je na društvenim mrežama da su među stradalima njegova djevojka i njena porodica, prenio je BBC. 

Stotine  ljudi prisustvovale su danas u Draču sahrani porodice Redži,  54-godišnjem Eduardu, njegovoj 49-godišnjoj supruzi Dolori, sinu Klausu  (21), i kćerki Kristi (25).

Danas popodne još jedan naknadni potres  pogodio je Albaniju izazivajući paniku kod građana koji su istrčali na  ulice. Najmanje jedna zgrada je pretrpjela dodatnu štetu, prenio je  Rojters.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u zemljotresu  povrijeđeno 2.000 ljudi, od čega je 60 hospitalizovano, a četvoro je u  kritičnom stanju.
Vlasti su upozorile građane da se ne vraćaju u zgrade koje bi mogle biti oštećene dok inžinjeri ne obave bezbjednosne provjere.

Nakon  najsmrtonosnijeg zemljotresa u novijoj istoriji Albanije, pokreću se  pitanja zašto su se neke zgrade srušile dok su druge u istoj oblasti  ostale netaknute, navodi agencija AP. Pojedini smatraju da su glavni  krivci nepoštovanje građevinskih propisa i korupcija u građevinskoj  industriji.
„U postkomunističkom periodu ne primjenjuju se građevinski propisi”, kazao je građevinski inžinjer Jorgaku Stasi,  74. 

„Prije gradnje projekata ne rade se seizmološke i geološke  procjene”, kazao je on za AP i pozvao vladu da preduzme drastične mjere  poput obustave gradnje širom zemlje i primjene propisa o prostoru koji  mora postojati između građevina.

Građevinski radnik Iljir K.,  koji nije želio da se predstavi punim imenom, kazao je da vlasnici  nekretnina često traže da izmijeni originalni plan građevine. „Često od  mene traže da dodam jednu prostoriju ili da uklonim betonski stub”,  kazao je on. „Šta ja tu mogu? Nema provjera, a investitor lako može da  podmiti inspektore”.

Procjena štete i troškovi rekonstrukcije tek  treba da budu utvrđeni, navodi Rojters. Pominju se dvije donatorske  konferencije a talas solidarnosti se proširio u albanskoj dijaspori.

Lider Alijanse novo Kosovo, odlazeći zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli  objavio je na Fejsbuku da će pokloniti milion eura za obnovu područja  koja su stradala od zemljotresa. Prema pisanju kosovskih medija, po  milion eura su Albaniji dale pjevačice s Kosova Rita Ora, Dua Lipa i Bebe Redža.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA