12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Potpisani ugovori za stambeno zbrinjavanje Roma u BiH za 2020. godinu

Novčana sredstva su dodijeljena za 13 lokalnih zajednica u BiH – četiri u Republici Srpskoj, osam u Federaciji BiH i jedan projekat za Brčko distrikt BiH, prenosi Fena.

Ministar Lučić je kazao da ovaj program treba da obuhvati izgradnju 24 nove stambene jedinice i sanaciju 30 stamebnih jedinica.

Dodao je da u rogramu učestvuju švicarski CARITAS i lokalne zajednice koje će omogućiti da se provede ovaj program te da je implementacija projekta godinu dana od dana dobijanja sredstava.

- OGLAS -

Također je naglasio da ovo nisu jedina grant sredstva koja Ministrastvo za ljudska prava i izbjeglice dodjeljuje za Rome.

– Mi još oko million KM dodjeljujemo za zapošljavanje Roma, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu – istakao je Lučić.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je kazao da je općina Srebrenica konkurisala na javni poziv koje je Ministarstvo za ljudska prava izbjeglice i raseljena lica objavilo i da su dobili grant od 76 hiljada KM za sređivanje, odnosno rekonstrukciju infrastukturnih prijekata na teritoriju Opštine Srebrenica na mjestu gdje živi romska populacija.

– Mi kao opština se trudimo da poboljšamo život svih građana koji žive na teritoriji opštine Srebrenica i siguran sam da će ovaj projekat doprinijeti boljem životu tih porodica koje tamo žive – kazao je. 

Također je dodao da postoje naselja koja su bile naseljena prije rata i da se na ovaj način pokušavaju stvoriti uslove da se eventualno neke od tih porodice vrate na svoje prijeratno ognjište.

Pomoćnica načelnika u službi za rad i socijalna pitanja Općine Ilidža Sejda Topalović je kazala da je ova općina aplicirala na javni poziv za jednu porodicu koja ima već izgrađenu kuću ali koja je u jakom lošem stanju i trebalo bi je adaptirati.

– Učešće ministarstva će biti 23. 477 KM, a 10 posto Općina Ilidža će dati iz svojih sredstava – navela je.

Dodala je da na području općine Ilidža ima dosta romske populacije koja nema adekvatan smještaj.

– Nadam se da ćemo ubudućem periodu nastojati da prevaziđemo taj problem. Dosta djece ne ide ni u školu, zdravstveno su osigarani, ali mislim da je najveći problem njihov smještaj – istakla je Topalović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA