13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Ustavni sud Slovenije morat će odlučivati po zahtjevima bh. štediša!

Evropski sud za ljudska prava donio je odluku prema kojoj se Ustavni sud Slovenije mora izjasniti o tužbama koje su bh. građani podnijeli zbog devizne štednje u Ljubljanskoj banci, kazala je za „Avaz“ predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić. 

Dodala je da je prethodno Ustavni sud Slovenije odbacio sve tužbe bh. građana i odbio se o njima uopće izjašnjavati.

– Zato smo bili primorani da se obratimo Evropskom sudu za ljudska prava, koji je naglasio da se ne može izjasniti dok se o slučaju ne izjasni slovenski Ustavni sud. Do sada je taj sud izbjegavao izjašnjenje, odbacivao je naše podneske iako je ovaj slučaj njihova izričita dužnost – pojasnila je Omersoftić.

- OGLAS -

Prema njenim riječima, Ustavni sud Slovenije sada mora zauzeti stav u odnosu na poziciju u kojoj su se našle štediše, kojima Slovenija odbija vratiti novac ili računa nižu kamatu nego građanima Slovenije.

– Imamo raznih slučajeva, tu su štediše kojima je štednja pretvorena u privatizacijsko pravo, koje nije iskorišteno i koji su odbijeni. Ipak, prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, Slovenija im mora isplatiti štednju. Ima mnogo predmeta u kojima štedišama nije bila izvršena konverzija u privatizacijsko pravo, pa su ipak dobili odbijenicu. S druge strane, Slovenija odbija isplatiti štednju po osnovu darovnog ugovora – istakla je Omersoftić. 

Ona dodaje da opstrukcije Slovenije traju već dugo.

– Radi se o oko 35 miliona KM, koliko iznosi štednja bh. građana u Ljubljanskoj banci. Riječ je o štednji koja je pretvorena u privatizacijsko pravo, a treba znati da je od toga iskorišteno oko milion i 600 hiljada KM. To znači da trenutno tražimo oko 34 miliona KM glavnice, plus kamate – naglasila je Omersoftić. 

Obavljeno vještačenje na sudu u Sarajevu

– Slovenija zloupotrebljava sve podatke bh. štediša, igraju se, izmišljaju i proizvoljno ih tumače. Mi smo na sudu u Sarajevu proveli vještačenje za ljude čija je štednja bila prebačena u privatizacijsko pravo. Sud je utvrdio za svakog štedišu koliko je njegovo pravo i kolika su potraživanja – pojasnila je Omersoftić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA