15.5 C
Sarajevo
21.05.2024

Asim Sarajlić: Rusija sa saopćenjem kasni 15 godina

Predsjedavajući Zajednbičke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, koji je ujedno šef naše delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, u izjavi za Oslobođenje kaže kako bi se saopćenjem Ruske ambasdade trebali baviti nadležni ne samo u našoj zemlji, nego i u Wadhingronu i Bruxelessu.

– Saopćenje Ambasade Ruske Federacije je neprimjeren i nediplomatski pritisak na Bosnu i Hercegovinu i njene institucije. Međutim, rekao bih da to saopćenje “kasni” otprilike 15 godina, jer je BiH još 2006.godine Zakonom o odbrani definirala svoje opredjeljenje za pristupanje NATO-savezu. Kasnije su uslijedile odluke i strategije, ulazak u MAP, i jasno je da se BiH kreće ka članstvu u NATO-o. Posebno je bitno naglasiti da su sve dosadašnje odluke donesene konsenzusom. Ovakav otvoreni ruski pritisak na našu zemlju nije pitanje samo za nas u BiH, nego i za nase briselske i vašingtonske partnere, tako da s te strane očekujem jasne poruke, kazao je Sarajlić u izjavi za Oslobođenje.

Podskećamo, Ruska amvasada je u svom saopćenju istakla kako bi dalje približavanje BiH NATO-u smatrala neprijateljskim činom, te da bi to izazvalo reakciju ove države, piše Oslobođenje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA