5 C
Sarajevo
25.04.2024

Džindić: Bit će riješeni problemi 13 radnika banovićkog Borca

Džindić je pojasnio da će za pet radnica u toku sedmice biti provjereno je li novac uplaćen iz Vlade FBiH prema Zavodu PIO vraćen na račun Vlade. Novac bi trebalo ponovno vratiti i zamoliti da Vlada Tuzlanskog kantona zbog čije je nebrige, po Džindićevim riječima, novac vraćen na račun Federalne vlade , uplati u razumnom roku dio doprinosa za zdravstvo za ovih pet uposlenica Borca kako bi mogle otići u penziju.

Preostalih osam radnika će iz Džindićevog kabineta biti obaviješteni telefonom o datumu drugog kruga javnog poziva za uvezivanje radnog staža, koji bi trebalo da uslijedi za mjesec ili mjesec i po dana.

Po Džindićevim riječima, nema razloga za brigu jer je obaveze za njih moguće izmiriti od novca planiranog za ovu godinu u federalnom budžetu za uvezivanje radnog staža.

Od planiranih devet miliona KM, u prvom krugu neće biti utrošeno ni dva miliona jer većina onih koji su se javili nisu dostavili urednu dokumentaciju, pojasnio je ministar.

- OGLAS -

Grupa od 13 radnika firme Borac iz Banovića, od kojih je 12 žena, doputovala je danas u Sarajevo i došla ispred sjedišta Federalne vlade tražeći rješenje za problem što ne mogu otići u penziju zbog neizmirenih svih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Rješenje problema su radnici odlučili potražiti u Sarajevu jer im je u Tuzli, kako su neki navodili, rečeno da je njihova firma od federalnog značaja.

Prije nego što ih je primio ministar Džindić i ponudio rješenje, grupa je, noseći transparente, izjavljivala da njeni predstavnici neće otići s tog mjesta dok  problem ne bude riješen.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA