Vijesti
Džaferović razgovarao s ambasadorima država članica EU i Sattlerom Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je danas s ambasadorima država članica EU i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom o evropskom putu BiH, regionalnoj saradnji i političkim odnosima u zemlji.
# Fena

Posebna pažnja u razgovoru vođenom putem video-konferencije posvećena je rješavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Džaferović je istakao da je vitalni interes BiH da se što prije ispune svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije, te da su od kraja aprila do danas napravljeni značajni iskoraci, poput rješavanja pitanja izbora u Mostaru, formiranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i pokretanja reformi javne uprave.

Informirao je ambasadore da se čine dodatni napori kako bi bila ubrzano riješena pitanja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa, Zakona o VSTV-u, te usvojena Strategija za procesuiranje ratnih zločina.

Također, Džaferović je informirao ambasadore EU o stavu Predsjedništva BiH koji se odnosi na tzv. "Mali Šengen".

Naglasio je da će svaka inicijativa koja doprinosi ekonomskom napretku i boljim odnosima u regionu imati podršku, ali da je bitno da taj proces bude pod okriljem Evropske unije i njenih institucija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.