5 C
Sarajevo
25.04.2024

Slovenci razvijaju koncept ‘letećeg kombija’ za međugradski teret

Slovenska tvrtka Pipistrel, već afirmirani proizvođač ultralakih letjelica, počela je s razvojem električnog zrakoplova za međugradski prijevoz, svojevrsnog “letećeg kombija”, potvrdio je u ponedjeljak vlasnik i direktor tvrtke Ivo Boscarol.

Tvrtka je za američki Uber pripremala nacrte za razvoj “letećeg taksija” koji bi se koristio u gradovima, ali je taj projekt usporen jer se ocjenjuje da će se takvi avioni zbog zahtjeva regulatora i složenih uvjeta letenja u gradovima početi koristiti tek krajem ovog desetljeća.

Zato su se sada u Pipistrelu preorijentirali na druge programe, među kojima i na razvoj “letećeg kombija”, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

- OGLAS -

“Planiramo vrlo sličnu letjelicu onoj koju smo razvijali za Uber, teretni zrakoplov na električni pogon pogodan za letenje između manjih gradova, primjerice između Maribora i Zagreba, i mislim da ćemo s njime biti na tržištu i u zraku prije nego s Uberovim letećim taksijem”, kazao je Boskarol.

Dodao je da u tome vide dobru tržišnu nišu za poduzeće iz Ajdovščine koje ima proizvodnu halu u talijanskoj Goriziji, a u gradnji i tvornicu u Kini, koja je sada zbog poznatih problema s pandemijom koronavirusa u zastoju.

Trenutno se po njegovim riječima radi na “konceptualnom razvoju” letećeg kombija kojega će pokretati vodikove gorive ćelije, a proizvodio bi se u njihovu pogonu u Italiji (Gorizia), s obzirom da ondje raspolažu potrebnom infrastrukturom i dovoljnom količinom električne energije koju tako zahtjevni projekt traži.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA