13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Špirić: Ne sumnjam da Milorad Dodik ima validne dokumente, prisluškivanje medija je zvono za uzbunu

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je kako “bošnjački političari ne žele da bude formirana vlast na nivou BiH” i da je na sceni pokušaj izgradnje “vandejtonskog i vanustavnog koncepta jedan čovjek-jedan glas”, na šta ne pristaju dva konstitutivna naroda.

– Interes Bošnjaka je popis stanovništva s rezultatom 50 posto plus jedan i da postoji jedan glavni konstitutivni narod, a Hrvati i Srbi bi trebali biti konstruktivni i slušaju taj glavni narod. Taj koncept, uz otpor dva konstitutivna naroda, neće napraviti ništa. Tom konceptu se protive i Srbi i Hrvati i to je gubljenje vremena – tvrdi Špirić.

On je istakao kako nije završeno konstituiranje oba doma Parlamentarne skupštine i da to za građane ne znači ništa dobro.

- OGLAS -

Međutim, činjenica je da SNSD uvjetuje rad Parlamentarne skupštine formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH, navodeći da bi time bila ispoštovana volja građana izražena na izborima.

– Prekršen je Zakon o Vijeću ministara jer je propisano da Predsjedništvo BiH u roku od 15 dana od konstituiranja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine treba predložiti kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara. To nije učinjeno osmi mjesec. Mi još ne znamo ko čini parlamentarnu većinu kako bismo zaokružili konstituiranje oba doma Parlamentarne skupštine – rekao je Špirić za RTRS.

Prema njegovim riječima, odluka SNSD-a je da u takvim uvjetima u Parlamentu ne daje legitimitet odlukama koje su, kako navode, “nezakonite, neustavne i mimo poslovnika”.

Špirić je naveo kako je RS jedina strana u BiH koja bezuvjetno traži formiranje vlasti, optuživši stranke iz Federacije BiH za blokadu formiranja vlasti.

Podsjetimo, predstavnici stranaka iz FBiH, koje učestvuju u pregovorima o formiranju vlasti na nivou države, traže da se budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH (kojeg predlaže SNSD) obaveže na poštivanje zakona, odnosno NATO integracija BiH. S druge strane, Špirić navodi da je Narodna skupština RS donijela odluku o vojnoj neutralnosti.

– Vojna neutralnost ne isključuje saradnju, ali ona znači ne članstvu. Mi nismo još ni blizu odluke o članstvu i to je zamka koju je postavila bošnjačka strana kako ne bi došlo do formiranja Vijeća ministara i kako bismo stajali u mjestu. Ne mogu da razumijem te iracionalne razloge i politički autizam koji dolazi iz Sarajeva – kaže Špirić.

On je ocijenio kako postoji mogućnost da stranke iz FBiH ne žele SNSD u državnim institucijama kazavši i kako bi bilo pošteno da to saopće.

– Ako mogu da nas izbjegnu, neka to urade, a stanje čekanja je najgora varijanta za BiH i ono ne koristi ni Bošnjacima, ni Srbima, ni Hrvatima. Ponovo žele da dezavuiraju izbornu volju građana RS. Ona je dezavuirana i u prošlom mandatu kada je na izborima pobijedio SNSD, a stranke iz Saveza za promjene su činile vlast. Očekujem da će da proradi savjest jer je izborna jedinica RS – rekao je Špirić.

Komentirajući informacije da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH selektivno prisluškuje medije, Špirić je istakao kako bi to u demokratski razvijenoj zemlji bilo zvono za uzbunu.

– Ne sumnjam da Milorad Dodik ima validne dokumente. Šta bi se desilo u bilo kojoj drugoj zemlji da predsjednik izađe i pokaže takve dokumente? Sređivala bi se situacija najmanje pola godine. Govorio sam da je u svakoj zemlji u kojoj obavještajni sektor nema jak parlamentarni nadzor logično da će izaći izvan svojih okvira. Mi dvije godine nemamo nadzora nad tim sektorom – rekao je Špirić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA