5 C
Sarajevo
25.04.2024

Svjetski mediji o protestima u Banjoj Luci

Kako piše američki list Washington Post, napetost je porasla u dijelu BiH s većinskim srpskim stanovništvom gdje je policija privela čovjeka čija je potraga za istinom o smrti njegovog sina izazvala višemjesečne proteste protiv vlasti.

 

Foto: Screenshot Washington post

 

O današnjim protestima u Banjoj Luci pišu i New York Times te Los Angeles Times.

“Policija je saopćila kako je uhapsila Davora Dragičevića nakon što se nije pojavio na ispitivanju. Nekoliko drugih ljudi također je uhapšeno, uključujući i Dragičevićevu bivšu ženu i neke opozicione političare”, piše New York Times.

- OGLAS -
 

Foto: Screenshot New York Times

 

Radio Slobodna Evropa također je prenio informaciju o protestima u Banjoj Luci i hapšenju Davora Dragičevića.

“Video snimci objavljeni na društvenim medijima pokazuju da se policajci sukobljavaju sa civilima na centralnom trgu u Banja Luci. Delegacija Evropske unije u BiH objavila je saopćenje u kojem se navodi da prati razvoj događaja”, piše Radio Slobodna Evropa.

Veliki broj španskih medija prati proteste u Banjoj Luci, kao i brojne agencije širom svijeta kao što su francuska AFP, američka AP te britanski Reuters.

 

Foto: Screenshot AP

 

Pored svjetskih medija i novinskih agencija, regionalni mediji iz minute u minutu prate i prenose dešavanja u Banjoj Luci. 

Podsjećamo, policija proteklih sati upozorava okupljene u Banjoj Luci da se moraju razići sa Trga Krajine, ali oni to odbijaju. Desetine policajaca napravilo je kordon i ne dozvoljavaju nezadovoljnim građanima da stoje na Trgu.

Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu večeras će u 19 sati biti održan skup podrške uhapšenom Davoru Dragičeviću, a organizator okupljanja bit će neformalna grupa građana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA