10 C
Sarajevo
18.04.2024

Ajla Skalić je fudbalerka koja je spremna za duel s muškarcima. Ispisat će historiju bh. fudbala

Nesvakidašnja priča o učenici četvrtog razreda Medicinske škole koja će u nastavku sezone igrati za mušku juniorsku ekipu bihaćkog Jedinstva proširila se i van granica BiH. Ovu odluku je donijela, kako kaže, s ciljem da se u Bihaću oformi ženski nogometni klub. Ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu javila joj se, kako kaže, još od malih nogu.

“Počela sam igrati sa dječacima na ulici, te sam se nakon nekog vremena priključila muškom klubu OFK Bihać, pod trenerskom palicom Ahmeta Kečalovića. Nakon tog sam 2011. godine prešla u ŽNK Željezničar iz Bosanske Krupe, gdje sam prošle sezone bila najbolji strijelac tima”, ističe simpatična Bišćanka.

Nakon što je napustila Željezničar, donijela je odluku da se priključi Nogometnom klubu Jedinstvo. Pravila dopuštaju da djevojke nastupaju u muškoj konkurenciji, samo u mlađim kategorijama, tako da će ova Krajiškinja igrati za juniorsku ekipu, a uporedo će trenirati i sa prvim timom.

- OGLAS -

“Na ovaj potez sam se odlučila s ciljem da oformimo ženski tim. Velika čast i odgovornost mi je pokrenuti to, jer smatram da Bihać kao grad zaslužuje da ima jednu žensku ekipu. Spremna sam, iako znam da je u muškoj konkurenciji jači intenzitet treninga i utakmica, ali nije nemoguće”, tvrdi Skalićeva i dodaje:

“Naravno, Jedinstvo mi nije krajnji cilj, već da zaigram jednog dana u nekom klubu van granica BiH, koji se takmiči u višem rangu. Imala sam pozive iz klubova iz Premijer lige BiH, Prve lige FBiH, pa čak i Prve hrvatske ženske lige, no morala sam sve ponude odbiti zbog školovanja”.

Ajla, koja inače igra na poziciji napadača, zahvaljujući sjajnim igrama već je nastupala za U-17 reprezentaciju BiH, a nada se da će uskoro, ukoliko je posluži prije svega zdravlje, dobiti poziv u A reprezentaciju BiH. Mlada bh. fudbalerka se već uveliko sprema za ovaj nesvakidašnji izazov, a nedavno je odradila i privatni fotošuting za bihaćki klub. Bilo kako bilo, mnogi s nestrpljenjem očekuju proljeće i Ajlin prvi nastup za muški tim, što će ujedno biti i istorijski trenutak u bh. fudbalu, pišu Nezavisne.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA