Vijesti
Ekskluzivno objavljujemo nacrt optužnice u predmetu “Respiratori”: Novalić, Solak i Hodžić optuženi, Aleksandar Zolak “ispario” Istraga.ba u posjedu je nacrta ove optužnice
#

Tužilaštvo BiH završilo istragu u predmetu “Respiratori” i u uskoro će biti podignuta optužnica protiv federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, te vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića. Mada je bio pod istragom, optužnicom neće biti obuhvaćen direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak koji je potpisao dozvole “Srebrnoj malini” da uveze respiratore iz Kine.

Istraga.ba u posjedu je nacrta ove optužnice i možete je pročitati na ovom linku. Uglavnom, Fadil Novalić, Fahtudin Solak i Fikret Hodžić bit će optuženi za “udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, potom za zloupotebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca, krivotvorenje službene isprave i primanje dara ili drugih oblika koristi.

  

U prvoj tački nacrta optužnice Tužilaštvo BiH obrzložilo je način nabavke spornih respiratora iz Kine, navodeći da su se Novalić, Solak i Hodžić udružili kako bi skuplje platili respiratore koji su isporučeni, što im je “omogućilo protupravno sticanje koristi u u njima poznatim iznosima”.

Tužilaštvo BiH, interesantno, nije utvrdilo koji su to iznos Novalić i drugi prisvojili sebi na osnovu zloupotreba prilikom nabavke respiratora iz Kine.

  

“Korist bi bila podijeljena između pripadnika Udruženja po realizaciji planiranog, pri tome pristajući da da roba kao predmet ugovaranje ne služi svrsi nabavke”, navedeno je na kraju prve tačke narta optužnice.

Drugom tačkom optužnice objašnjen je sam način nabavke respiratora, a Tužilaštvo navodi da su isključivo zdravstvene ustanove mogle nabavljati medicinska sredstva po hitnoj proceduri, što je utvrđeno i zaključkom na sjednici Vlade FBiH 16. marta 2020. godine. No, ono što je interesantno, ovdje se pominje i uloga dopremijera Federacije BiH Jelke Miličević koja nije obuhvaćena optužnicom.

“Fadil Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera Federacije BiH, zajedno sa dopremijerom FBiH, dana 3. aprila 2020. godine potpisao je prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se sa računa Budžeta FBiH na račun pravnog lica F.H. Srebrna malina izvrši transfer novca u ukupnom iznosu od 10.530.000 KM”, piše u nacrtu optužnice.

  

Jelka Miličević je, dakle, bila supotpisnik odluke o isplati novca Srebrnoj malini, ali njenog imena nema u optužnici Tužilaštva BiH.

Nadalje, u nacrtu optužnice je navedeno da je Fadil Novalić, koristeći svoj položaj premijera, naložio svojim saradnicima da preko Agencije za lijekove i medicinska sredstva “isposluju” upis Srebrne maline u registar veleptometnika miedicinskih sredstava. U ime premijera Novalića taj posao je obavio njegov saradnik H.G. (vjerovatno Hasan Ganibegović), koji je pozvao službenije Agencije i tražio od njih izdavanje takve dozvole. Na kraju, Agencija za lijekove je dala saglasnost Srebrnoj malini za hitan uvoz medicinske opreme. Dozvole je potpisao direktor Aleksandar Zolak koji je, također, bio obuhbvaćen istragom. Međutim, njegovog imena nema u nacrtu optužnice Tužilaštva BiH.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.