-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Ambasada BiH u Zagrebu MVP-u slala tek generalne informacije i medijske napise o Pelješkom mostu

Ambasada je sva pisma o izgradnji mosta, a koja su slali bh. funkcioneri, prosljeđivala hrvatskim ministrima.

Izgradnja Pelješkog mosta jedan je od ključnih problema koji opterećuje odnose Bosne i Hercegovine s Hrvatskom s obzirom na to da se službeno Sarajevo protivi ovom infrastrukturnom projektu koji bi narušio prava BiH na moru. 

Javnost u BiH posljednjih mjeseci svjedočila je i krajnje neozbiljnom pristupu bh. vlasti ovom problemu. Naime, domaći zvaničnici iz reda SDA u nekoliko navrata slali su dopise hrvatskim funkcionerima kako se BiH protivi izgradnji Pelješkog mosta, dok su zvaničnici iz reda HDZ-a BiH, u istom danu, slali dopise da BiH nema ništa protiv toga da se Pelješki most izgradi. 

U svom ovom procesu ostala je nejasna uloga Ambasade BiH u Zagrebu na čijem čelu se nalazi ambasadorica Renata Paškalj, nekadašnja šefica kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića.

- OGLAS -

Još od augusta Klix.ba je pokušavao doći do odgovara na pitanja o ulozi Ambasade BiH u Hrvatskoj, odnosno da li je bh. diplomatsko predstavništvo od 1. januara 2017. godine poslala bilo kakvo obavještenje MVP-u BiH o izgradnji Pelješkog mosta i o kakvim obavještenjima se radi. 

Također, tražili smo i precizne odgovore na pitanja da li je Ambasada BiH u Zagrebu poduzimala ikakve napore da bi se zaštitili interesi BiH, kakav je stav ambasadorica BiH u Zagrebu prenijela vlastima u Hrvatskoj: da se BiH protivi ili ne protivi izgradnji mosta te da li je Ambasada BiH u Zagrebu komunicirala s Predsjedništvom BiH u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i ukoliko jeste, da li je riječ o komunikaciji s jednim članom Predsjedništva BiH ili svim članovima kolektivnog šefa države. 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ambasada BiH u Zagrebu odgovorili su na pitanja portala Klix.ba tek nakon direktne intervencije ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka koji je bio iznenađen činjenicom da se mjesecima ne dostavljaju odgovori na pitanja vezana za izgradnju Pelješkog mosta. 

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH kazali su nam da je od početka 2017. godine Ambasada BiH u Zagrebu u nekoliko navrata prenosila “generale informacije u vezi s Pelješkim mostom Ministarstvu vanjskih poslova BiH, uglavnom prenoseći informacije o odlukama organa Republike Hrvatske te informacije o izvještavanjima medija u Republici Hrvatskoj o ovom pitanju”. 

Na ostala pitanja zatražili su odgovor Ambasade BiH u Zagrebu koja je navela da je redovno informisala Ministarstvo vanjskih poslova BiH o svim relevantnim događajima vezanim za izgradnju Pelješkog mosta. 

“Informacije su se odnosile, kako na pisanje hrvatske štampe tako i na neposredne kontakte naših diplomata s hrvatskim dužnosnicima u čijoj je nadležnosti ovaj predmet. Iz razumljivih razloga ne možemo dostaviti te akte, ali vas možemo uputiti na Ministarstvo vanjskih poslova BiH u Sarajevu gdje su oni arhivirani”, piše u odgovoru.

Ističu da je Ambasada BiH u Zagrebu urednom diplomatskom korespondencijom prosljeđivala sva pisma koja su upućivana od dužnosnika Bosne i Hercegovine, a u vezi s pitanjem Pelješkog mosta.

“Osnovna diplomatska funkcija i rad Ambasade BiH u Zagrebu je zaštita interesa Bosne i Hercegovine kao države i time se rukovodi svaki diplomata akreditovan u Republici Hrvatskoj pa i sama ambasadorica, prilikom svakodnevnih aktivnosti, na svim sastancima ili konferencijama, ali i u neposrednim razgovorima, kako s hrvatskim dužnosnicima i predstavnicima institucija tako i s drugim diplomatama”, navode iz Ambasade BiH u Zagrebu.

Što se tiče komunikacije ambasadorice sa članovima Predsjedništva BiH, kako navode, ona je regulisana važećim pravnim propisima i oni se strogo poštuju. 

“Nikakve komunikacije izvan tog okvira nije bilo niti može biti, bez obzira na to o čemu se radilo (dakle ne samo kada je riječ o Pelješkom mostu). Ambasada i svi djelatnici isključivo postupaju u skladu s instrukcijama nadležnih institucija Bosne i Hercegovine u čijoj je nadležnosti vanjska politika BiH”, zaključuju iz Ambasade BiH u Zagrebu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA