7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

U Bugojnu odata počast najboljim sinovima Bosne i Hercegovine

Brojne boračke i druge delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje u Spomen parku poginulim braniocima Bugojna i Bosne i Hercegovine u centru grada.

Učenjem Fatihe i na drugi način odata je počast svim patriotama, koji su izgubili život u protekloj agresiji na našu zemlju od 1992. do 1995.

Na ulogu koju je imala u ratu, i najvažnije momente u razvoju Armije RBiH ukazao je tokom historijskog časa jedan od bugojanskih ratnih komandanata Faruk Aganović – Jupi.

- OGLAS -

Prigodnim riječima, prisutnima se obratio i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, istakavši da su na tome mjestu ispisana imena 349 šehida, koji su branili zemlju onda kada je to najviše trebalo.

-Od osnivanja Armije RBiH prošlo je 27 godina. Ako se vratimo unazad, sjetit ćemo se da su naši borci počinjali u farmericama, patikama, trenerkama, bez uniforme i naoružanja. Bili su to golobradi mladići, koji su prvi put noćivali pod vedrim nebom, kopali rov, bili u zemunici, išli u borbu – kazao je.

Mnogima, dodao je, ni danas nije jasno kako se u tako kratkom roku, i vremenu bez hrane, struje, mogla formirati  Armija RBiH koja će kasnije izvojevati historijsku pobjedu. 

-Jedan veliki čovjek, čovjek mudrosti, rahmetli Alija Izetbegović, skupa s našim komandantima i običnim Bosancima i Hercegovcima, doprinio je da već u prvom mjesecu dođe do formiranja jedinica. Kako je rat odmicao, vojska je rasla, imali smo specijalne jedinice, pješadijske, artiljerijske i sve ostale – naglasio je.

Čestitao je svima 15.april, i izrazio zadovoljstvo što je, na obilježavanje 27. godišnjice od osnivanja Armije RBiH, došao veliki broj učenika i mladih, kojima je poželio da im se nikada ne desi rat.

-Vjerujem u vašu mudrost, mudrost vaših roditelja i mudrost svih naših sinova i kćeri koji su danas u Bosni i Hercegovini, da stanemo jedni uz druge i čuvamo sve ono što je naše, bosansko i hercegovačko – poručio je Ajkunić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA