Vijesti
Epidemija morbila u KS, upućen poziv za vakcinaciju
#

Povećan broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo bio je povod današnje pres konferencije na kojoj je u svojoj uvodnoj riječi, ministrica zdravstva KS Amela Sofić iznijela podatak da je sa današnjim danom zabilježeno 113 oboljelih od ove zarazne bolesti.

Ministarstvo zdravstva je u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo i njihovom epidemiološkom službom odakle se na dnevnoj osnovi dobijaju podaci. Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo jer su najmnogoljudnije. Zabrinjavajuće je da djeca ispod jedne godine čine 20 posto svih ukupno oboljelih. Ministrica Sofić je navela osnovne karekteristike bolesti i njene simptome, piše Patria. 

“U prvoj fazi bolesti pacijenti imaju povišenu temperaturu, upalu gornjih disajnih puteva, kasnije se javlja osip. Mogu se javiti komplikacije kao što je sveopća upala mozga, upala uha, pluća i slično. Posebno su pogođene one kategorije stanovništva koje borave u zatvorenim prostorijama. Ovo je problem niskog obuhvata imunizacije”.

Po standardima WHO potrebno je da bude iznad 95 posto vakcinisanih kako bi se stvorio kolektivni imunitet te da bi jedni druge štitili od razvijanja bolesti. Nažalost, na nivou FBIH taj procenat iznosi 60,2 posto tako da je potrebno stalno raditi na promociji zdravlja, na upoznavanju roditelja o potrebi vakcinacije odnosno o benefitima koje će njihiova djeca imati od vakcine.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav podsjetila je da je prvi slučaj zabilježen 22. januara, te da svi nadležni redovno prate stanje na terenu.

”Mi smo pozivali roditelje da vakcinišu djecu redovno. Vakcina ima dovoljno i dobijamo ih iz kontigenta Federalnog ministarstva zdravstva, tačnije Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Radi se o globalnom problemu, nije u pitanju samo Kanton Sarajevo već i BiH i cijeli evropski region. Svjetska zdravstvena organizacija je region Evrope proglasila endemskim područjem. Takve situacije prisutne su u zemljama okruženja, i u Srbiji, Rumuniji, zatim i u Francuskoj. Sve što rade zemlje u okruženju i sve što se provodi u Evropi , provodi se i u BiH i u FBiH i konačno u KS”, naglasila je Pilav.

Nedovoljna pokrivenost imunizacijom već nekoliko decenija dovela je do ovakvih situacija. Kako je objasnila Aida Pitić, šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo problem se javlja u skupini oboljelih od 14 godina i više jer nisu vakcinisani.

“Imamo djecu do 12 mjeseci koji su u posebnom riziku. Utvrdili smo da od 0 do 30 godina imamo oko 120.000 stanovnika od toga, pošto je pokrivenost imunizacijom manja od 50 posto, mi teoretski imamo šansu da nam oboli 60.000 ljudi. Mi se nadamo da do toga neće doći. Mi sve radimo kako bi smanjili rizik oboljenja. Utvrdili smo da su svi koji su oboljeli iz skupine nevakcinisanih. Mi svakodnevno provjeravamo prijave, što znači da nismo ostavili situaciju znanstveno nepokrivenu”, poručila je Pitić.

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih Zineta Bogunić pozvala je sve roditelje koji nisu vakcinisali svoju djecu, predškolske, osnovnoškolce, da to učine odmah.

“To ne utiče na pojedince već na cijelu populaciju. Molim uposlenike škola da budu u kontaktu sa domovima zdravlja da dobijaju i šalju informacije kako bi mi mogli bolje reagirati”, istakla je Bogunić.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.