Vijesti
EU do sada vakcinisala 25 posto stanovništva, do jula planira 70 posto. FBiH je tek na tri posto Više od četvrtine stanovnika Evropske unije primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa, saopštila je Evropska komisija.
#

“Vakcinacija se ubrzava u Evropi: upravo smo premašili 150 miliona datih vakcina”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u poruci na Twitteru.

“Četvrtina Evropljana je primila prvu dozu. Do jula ćemo imati dovoljno doza da vakcinišemo 70 posto odraslih u EU”, rekla je von der Leyen na Twitteru.

Kakva je situacija u Bosni i Hercegovini? Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH kazao je Federalnu kako je u FBiH vakcinisano tek 3 posto stanovništva. Dodao je da, ako priliv vakcina bude tekao prema planu, do kraja maja se može očekivati tek 7 posto vakcinisanih u FBiH.

“Do sada je u FBiH stiglo preko 111.000 cjepiva različitih proizvođača i nakon što dobiju odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ona se distribuiraju na teren. Trenutno se distribuira cjepivo proizvođača Sinopharm u FBiH i prešli smo brojku 55.000 vakcinisanih osoba. Očekujemo da će se kroz narednu sedmicu ili dvije doći do neke brojke obuhvata od 3%, a kroz mjesec maj očekuje se da će FBiH dobiti oko 150.000 doza različitog cjepiva. Prije svega riječ je o Pfizeru. Tako da je očekivati da će krajem maja doći do procijepljenosti od nekih 7%.”

Vakcina Sinopharm iz Kine nema odobrenje za stavljanje u promet, a oba entiteta očekuju i ove vakcine. Musa navodi da se oba kineska cjepiva nalaze u finalnoj fazi kada je riječ o prekvalifikaciji WHO-a. Oni se već koriste u mnogim zemljama. Procjene WHO-a su da će ta prekvalifikacija koju izdaje biti negdje u ranom periodu maja.”

Kada je riječ o zdravstvenim radnicima ističe da ih je do sada vakcinisano oko 13.000, što je oko 50%.

“Raznorazne informacije su preplavile i medije i društvene mreže. Ja bih građane uputio na relevantne izvore. Ohrabrujemo ljude da se cijepe. Naš plan predviđa, prije svega, cijepljenje najugroženijih populacija. Nama je cilj da sa ovim prvim i drugim fazama zaštite oni koji su najranjiviji. Vidjeli smo svi koje razorne posljedice ostavlja covid-19. žIzlaz iz ove krize je da se što više ljudi cijepi”, zaključio je Musa.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.