11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Prekid prometa s Velikom Britanijom bi mogla uvesti cijela Europska unija

Britanski premijer Boris Johnson sazvao je za ponedjeljak sastanak vladina ureda za izvanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebice teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

Ranije u nedjelju nekoliko europskih zemalja zatvorilo je vrata za putnike iz Britanije nakon što je ta zemlja pooštrila mjere u Londonu i na jugu Engleske kako bi suzbila širenje novog soja koronavirusa.

Glasnogovornica je rekla da će premijer predsjedati hitnim sastankom na kojem će se razgovarati o međunarodnim putovanjima, te posebice o stalnom teretnom prometu u i iz Velike Britanije.

- OGLAS -

Britanski ministar prometa Grant Shapps istodobno je pozvao sunarodnjake, posebice prijevoznike da ne putuju u luke u Kentu na jugu Engleske, upozorivši na Twitteru da se očekuju značajni poremećaji u tom području.

“Nakon najave francuske vlade da neće prihvatiti ni jednog putnika koji sljedećih 48 sati dolazi iz Velike Britanije pozivamo javnost, posebice prijevoznike da ne putuju u luke u Kentu ni prema drugim pravcima za Francusku”, napisao je Shapps na Twetteru.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija

Zemljama koje su prekinule prometne veze s Velikom Britanijom zbog novog soja koronavirusa koji se brzo širi tom zemljom u nedjelju navečer priključila se i Hrvatska.

“Hrvatska će iz opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa”, objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru. “Prioritet je zaštita zdravlja građana”, dodao je.

Slične su mjere ranije u nedjelju uvele Francuska, Irska, Njemačka, Austrija, Bugarska, Nizozemska i Italija.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA