Vijesti
EUFOR poslao fotke: U BiH stigle dodatne snage i oklopni transporteri (FOTO) Iz EUFOR-a je danas saopćeno da su u BiH stigle dodatne snage, a da je Rumunija poslala i oklopne transportere.

Glavna operativna jedinica EUFOR-a je Multinacionalni bataljon (MNBN), pješadijska jedinica koju čine čete iz Austrije, Mađarske i Turske. Jedinica obavlja redovne operacije EUFOR-a kao što su patroliranje, kombinovana obuka sa OSBiH i zaštita snaga EUFOR-a

“Iako je u najnovijem strateškom pregledu EUFOR-a, koji je obavila Evropska unija, zaključeno da su veličina i sastav snaga adekvatni, pošto EUFOR ima rezervne snage koje po potrebi može pozvati, ipak je zaključeno i da bi oklopni element u sastavu snaga bio od koristi i u skladu s međunarodnim normama.

Stoga je Rumunija nedavno u EUFOR poslala motorizovani vod koji se sastoji od oklopnih transportera, a također i vozila logistike i podrške, koji EUFOR-u donosi oklopni kapacitet u sastavu MNBN-a i predstavlja dobrodošlo pojačanje snaga za EUFOR-ov operativni dio”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Poslali su i fotke.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.