Vijesti
FACE prošle godine objavio ekskluzivnu najavu člana Predsjedništva BiH: Bećirović formirao Savjet za vanjsku politiku! Bećirović u novembru prošle godine FACE-u otkrio pojedinosti!
#

Denis Bećirović, aktuelni član Predsjedništva BiH, gostovao je na FACE televiziji 25. novembra 2022. godine, povodom Dana državnosti BiH. On je tada ekskluzivno, u programu FACE-a, kazao da će formirati nekoliko savjeta. Danas je formiran Savjet za vanjsku politiku, kao što je i najavljeno tada, a što je po prvi put otkriveno u eteru naše TV. 

"U mom kabinetu ima dosta novina; radimo od jutra do mraka! Pokušat ću da okupim stručne i umne ljude koji će pomoći BiH. Formirat ću nekoliko savjeta u kojima će biti ljudi koji će raditi pro bono! Prvi savjet će biti za ustavnopravna pitanja, na čijem čelu će biti Nedim Ademović! Formirat ću i savjet za vanjsku politiku i za ekonomska pitanja", kazao je Bećirović u novembru 2022. godine. 

Ovaj savjet za vanjsku politiku formiran je s ciljem razmatranja određenih vanjskopolitičkih pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH.

Savjet razmatra aktuelna pitanja iz oblasti vanjske politike, o čemu daje sugestije i preporuke koje član Predsjedništva BiH Denis Bećirović može uzeti u obzir prilikom donošenja odluka u funkciji ostvarivanja prava i dužnosti člana Predsjedništva BiH. Rad članova i ostvarivanje funkcija Savjeta za vanjsku politiku zasniva se na pro bono osnovi.

Konstituirajućoj sjednici prisustvovali su uvaženi akademici, ambasadori i diplomate, univerzitetski profesori i novinari, koji su izrazili spremnost da svojim znanjem, iskustvom i praktičnim djelovanjem daju doprinos razmatranju najvažnijih pitanja koja se odnose na dalji demokratski razvoj BiH, procese evropskih i evroatlantskih integracija i pozicioniranje BiH kao aktivnog i konstruktivnog aktera na međunarodnoj sceni.

Savjet je na prvoj sjednici razmotrio incijative i aktivnosti usmjerene ka jačanju regionalne saradnje. Jačanje saradnje i dobrosusjedskih odnosa predstavlja jedno od osnovnih načela procesa stabilizacije i pridruživanja i kao takvo čini ključni faktor u razvoju ukupnih odnosa i saradnje Bosne i Hercegovine i Evropske unije, te daljeg procesa integracije Bosne i Hercegovine u članstvo Evropske unije.

Imajući u vidu značaj ubrzane integracije Bosne i Hercegovine u članstvo Evropske unije, Savjet je istakao da Bosna i Hercegovina treba nastaviti podržavati konstruktivne i kredibilne inicijative i aktivnosti koje su usmjerene ka jačanju regionalne saradnje i istovremeno u potpunosti kompatibilne sa procesom evropskih integracija.

U tom smislu, iskazana je podrška djelovanju i implementaciji projekata u okviru Berlinskog procesa, incijative pokrenute upravo sa ciljem bržeg postizanja standarda zemalja učesnica u procesu integracije i članstva u Evropskoj uniji.

Za predsjednicu ovog savjeta imenovana je Lejla Ramić-Mesihović.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.