Vijesti
FACE otkriva svaki detalj afere “Respiratori”, koštaju je*enih 6000 dolara i ne rade! Da li predstavnici firme Dre Medical svjesno ili iz neznanja pogrešno podešavaju i instaliraju respiratore po bolnicama u Federaciji Bosne i Hercegovine?

Da li predstavnici firme Dre Medical svjesno ili iz neznanja pogrešno podešavaju i instaliraju respiratore po bolnicama u Federaciji Bosne i Hercegovine?

Firma Dre Medical je osnovana 2017. godine u Sarajevu. Direktor firme je Palalija Safet, a vlasnik Jovan Roganović iz Srbije. Od tada, pa do danas, firma Dre medical je potpisala samo jedan ugovor i to s bolnicom „Sveti Vračevi“ iz Bijeljine. Prvi put Dre Medical se pojavila u bh. javnosti 27. oktobra ove godine, nakon što je Federalna uprava civilne zaštite obavijestila javnost da je potpisala ugovor s ovom firmom.

U istom saopštenju je navedeno da se istog tog dana vrši instalacija i puštanje u rad dva respiratora u Kantonalnoj bolnici Goražde. Ovaj ugovor je sklopljen bez javnog poziva. Šokantno je da Dre Medical nema ovlaštenje od strane proizvođača da ima obučeno osoblje i da smije/može da vrši instalaciju, servisiranje i puštanje u rad ovih respiratora.

Naknadno, tri dana kasnije  firma Profesional Medic iz Srbije putem interneta dobija ovlaštenje i za područje Bosne i Hercegovine, ali ga ne dobija firma Dre medical doo Sarajevo, s kojom CZ ima potpisan ugovor. Dakle, respiratore nastavljaju da instaliraju predstavnici firme koja nije ovlaštena i koji nisu prošli obuku za iste!

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.